Naiset alalla: Esittelyssä Paula Pollock

Rakennustekniikkalehti

RILin Naisverkosto on käynnistetty vuonna 2018. Verkoston tavoitteena on löytää konkreettisia keinoja naisten uramahdollisuuksien edistämiseksi ja parantaa naisten johtamis- ja asiantuntijavalmiuksia.

Haluamme esitellä rakennetun ympäristön alan naisten tarinoita. Nyt esittelyvuorossa on WSP:llä projektijohtajana työskentelevä, Paula Pollock.

1. Urapolkusi?

      Aloitin urani YIT:llä vuonna 2005 asuinkerrostalotyömailla ensin haalariharjoittelussa ja työmaainsinöörin tehtävissä. Konepajan asuinkerrostalohankkeiden jälkeen kävin Sito Rakennuttajilla (nyk. Sitowise) kokeilemassa erilaisia aluerakentamisen ja -rakennuttamisen tehtäviä.

      Vuonna 2016 palasin YIT:lle Triplaan, ensin pysäköintilaitokseen projekti-insinööriksi ja pian projektipäälliköksi, josta siirryin kauppakeskuksen puolelle liiketilojen ja ulkoalueiden pariin.

      Triplan valmistuttua 2019 kävin NCC:llä asuinkerrostalohankkeiden projektipäällikön tehtävissä, joista palasin YIT:lle toimitilaprojektien hankekehitystehtäviin. Noista tehtävistä minut houkuteltiin 2022 WSP:lle projektijohtajan tehtäviin.

      Nyt olen tehnyt monipuolisia uudis- ja korjausrakennushankkeiden rakennuttamisen ja projektinjohdon tehtäviä.   

      2. Missä ja mitä opiskelit?

        Opiskelin Otaniemessä Teknillisessä korkeakoulussa (TKK) Rakenne- ja rakennustuotantotekniikan laitoksella, pääaineena rakentamistalous, sivuaineena yhdyskuntatekniikka. Valmistuin 2010 tammikuussa Aalto-yliopistosta (koulut yhdistyivät).

        3. Oletko suorittanut täydennyskoulutuksia?

        Jo raksalla opiskellessani olin kiinnostunut laajemmin rakentamisesta, joten opiskelin Aalto-yliopistossa Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa maisema-arkkitehdiksi, pääaineena maiseman suunnittelu ja rakentaminen, sivuaineena yhdyskunta- ja kaupunkisuunnittelu.

        Tripla-hankkeen jälkeen kaipasin projektinjohtotehtävissä lisää osaamista ihmisten ja organisaatioiden johtamisesta, joten hakeuduin opiskelemaan Aalto-yliopiston kauppakorkeakouluun Management and International Business -koulutusohjelmaan, valmistuen kauppatieteiden maisteriksi 2023.  

        4. Miksi valitsit alan?

        Alun perin pidin teknisestä piirtämisestä, ja lisäksi rakentaminen ylipäätään oli kiinnostavaa. Sittemmin koulujen myötä laajempi rakennetun ympäristön kehittäminen on innostanut minua. 

        5. Mitkä ovat olleet urasi tärkeimpiä käännekohtia?

        Tripla projektina on ollut toistaiseksi monella tapaa opettavaisin projekti. Tuonkokoisen projektin jälkeen piti hetken miettiä, mitä tulevaisuudessa haluaisi tehdä ja mihin keskittyä. Rakennusala on aina tuntunut minulle oikealta, mutta välillä on pitänyt vaihtaa näkökulmaa uusien työtehtävien muodossa. 

        6. Mitkä ovat olleet urasi vaikeampia päätöksiä?

        Työpaikan vaihdokset jossain määrin. YIT:llä työskentelin pitkään, ja palasin sinne useamman kerran takaisin erinomaisten esimiesten ja mielenkiintoisten tehtävien houkuttelemana. Konsulttipuolelle siirtyminen on kuitenkin avannut jälleen uuden näkökulman rakentamiseen ja myös omaan osaamiseeni. 

        7. Mitä neuvoja antaisit opiskelijoille / uransa alussa oleville?

        Uteliaisuus ja konkareilta kyseleminen kannattaa aina. Ratkaisukeskeisyys vie pitkälle − ihmiset usein kuulevat mieluummin ratkaisuehdotuksia kuin listauksen ongelmista. Apua kannattaa aina pyytää, yhdessä tekemällä syntyy usein paras tulos. Kun jokainen antaa oman osaamisensa projektien hyväksi, lopputulos on enemmän kuin vain osiensa summa.  

        8. Miten kannustaisit naisia alalla?

        Nykyään meitä naisia on rakennusalalla jo vaikka missä tehtävissä, joten mukaan vaan. Monenlaisiin haasteisiin tarttuminen kannattaa, aina oppii jotain uutta seuraaviin tehtäviin.

        9. Mitä teet vapaa-ajalla?

        Lapset ja heidän harrastuksensa vievät vapaa-aikani. Kesällä rentoudun perheen kanssa mökillä meren kohinaa kuunnellen.

        10. Mitä kirjaa, leffaa, taidetta tai lajikokeilua suosittelet?

          Lasten urheiluharrastuksia aikani seurattuani ilmoittauduin itsekin uimakurssille, ja sittemmin erilaisiin vapaaehtoistehtäviin lasten uimakisojen yhteydessä. Oli laji mikä tahansa, vapaaehtoistoiminnan työpanos on korvaamaton liikunnan iloa oppiville lapsille. Myös itselle tulee hyvä mieli toisten riemua ja suuria tunteita seuratessa, ja aikakin menee kuin siivillä, kun on lasten kuljettamisen lisäksi koko tapahtuman ajan tekemistä.