Naiset alalla: Esittelyssä Virpi Sandström

Rakennustekniikkalehti

RILin Naisverkosto on käynnistetty vuonna 2018. Verkoston tavoitteena löytää konkreettisia keinoja naisten uramahdollisuuksien edistämiseksi ja parantaa naisten johtamis- ja asiantuntijavalmiuksia.

Haluamme esitellä rakennetun ympäristön alan naisten tarinoita. Nyt esittelyvuorossa on Virpi Sandström, joka toimii AFRY:llä osastonjohtajana.

Urapolkusi lyhyesti?

Olin pääosan opiskeluaikana ja sen jälkeen töissä rakennusliikkeessä työmaalla, projekti-insinöörin tehtävissä. Vaihdoin opiskelukaverini suosituksesta vuonna 2013 Vahaselle (nyk. AFRY), jossa toimin rakennusfysiikan asiantuntijana seitsemän vuotta. Vuonna 2020 aloitin esihenkilötyöt tiimipäällikkönä ja vuonna 2024 alusta osastonjohtajana

Missä ja mitä opiskelit?

Otaniemessä Teknillisessä korkeakoulussa talonrakennus- ja korjaustekniikkaa. Opintoihin mahtui myös rakenteiden mekaniikan ja rakentamistalouden sivuaineet. Opinnäytetyöni liittyi akustiikkaan. Rakennusfysiikka on sisältynyt kaikkiin edellä mainittuihin kokonaisuuksiin.  

Oletko suorittanut täydennyskoulutuksia?

Suoritin lämpökuvauksen pätevyyskoulutuksen rakennusfysiikassa ensimmäisten vuosien asiantuntijatöiden jälkeen. Lisäksi käyn vuosittain erilaisissa seminaareissa. Suurin ammatillinen oppi tulee – ja on tullut – erilaisten toimeksiantojen kautta, kun alan määräyksiin, ohjeisiin ja julkaisuihin on tutustuttava. Lisäksi samalla tulee vaihdettua ajatuksia kollegoiden kanssa. Myös luennot, joita itse käy pitämässä, kehittävät paitsi ammatillisesti, myös esiintymistaitojen osalta. 

Roolin vaihdoksiin ja esihenkilötyöhön liittyvää oppia olen saanut esihenkilökoulutuksen, itseopiskelun sekä RILin mentorointohjelman kautta.

Miksi valitsit alan?

Lukiossa lempiaineitani olivat matematiikka, fysiikka ja kemia, joten insinööritieteet olivat luonnollinen valinta itselleni. Opiskelin alun perin Otaniemessä sähkö- ja elektroniikkaosastolla, mutta päädyin arkkitehtipuolen kautta loppujen lopuksi rakennusosastolle.

Missä olet työskennellyt?

Rakennusliikkeessä SRV:llä sekä opiskelujen aikana myös A-Insinööreillä. Nykyisellä työnantajalla olen työskennellyt lähes 12 vuotta. 

Ja missä rooleissa?

Projekti-insinöörinä, suunnittelun ohjaajana, koordinaattorina, asiantuntijana, projektipäällikkönä, tutorina, kollegana, esihenkilönä.

Mitkä ovat olleet urasi tärkeimpiä käännekohtia?

Vuoden 2013 hyppy tuntemattomaan – vaihto tutusta ja turvallisesta työmaaympäristöstä asiantuntijatyöhön oli yksi isoimmista uraani vaikuttavimmista muutoksista.

Ammatillisesti yksi tärkeimmistä käännekohdista oli vuonna 2014, kun Miia Pitkäranta otti minut mukaan kirjoittamaan Ympäristöministeriön Rakennuksen kosteus- ja sisäilmatekninen tutkimus – julkaisua. Sitä kautta ja siitä saadusta opista on myös auennut itselle paljon muitakin julkaisuhankkeita, joissa olen päässyt olemaan mukana.

Olen myös aina ollut kiinnostunut vastuista ja henkilöstöjohtamisesta. Vaikka esihenkilötyö on tuonut uutta vivahdetta ja vaihtelua, on tässä myös ollut pakko priorisoida, ihan kaikkeen ei aika vaan yksinkertaisesti riitä.

Mitkä ovat olleet urasi vaikeampia päätöksiä?

Vaihto nykyiselle työantajalle. Aikaisemmassa paikassa oli huippuporukka ja mielenkiintoisia kohteita. Siitä irti päästäminen oli vaikeaa, vaikka tiesi päätöksen olevan oikea. 

Mitä neuvoja antaisit opiskelijoille / uransa alussa oleville?

Opiskeluissa muista laskea rima oikealle tasolle ja luota itseesi. Ota välillä harha-askelia ja opi niistä. Työelämässä haasta vanhempia kollegoita ja muista kysyä – miksi? Sillä tavalla voit oppia ja kasvattaa osaamista. Yksin ei tarvitse pärjätä. Tuo rohkeasti myös omat ajatuksesi esille.

Miten kannustaisit naisia alalla?

Ole rohkea, avoin ja osaa vaatia. Naiset ovat tyypillisesti vaatimattomia ja kokevat, että uran pitää mennä tiettyä polkua pitkin. Tartu mahdollisuuksiin ja luota omaan intuitioon.

Kenen naisen haluaisit itse esitellä? 

Swecon Kiinteistökehityspäällikkö Kaisu Arpiaisen, jonka olen tuntenut jo opiskeluajoista lähtien. Vankan kehitystoiminnan ja rakennuttamisen kokemuksen lisäksi Kaisu on myös empaattinen ja valloittava persoona, jonka kanssa nauru aina raikaa.

Mitä teet vapaa-ajalla?

Suurin osa vapaa-ajasta kuluu lasten harrastuksissa ja niihin liittyvissä seuratoiminnoissa. Myös luonnossa liikkuminen, urheilu ja aika ystävien kanssa täyttävät vapaa-aikani.

Mitä kirjaa, leffaa, taidetta tai lajikokeilua tms. suosittelet?

Avantouintia – pikaisellakin pulahduksella saa todella freesin olon. Avantouinti opettaa myös mielenhallintaa ja rentoutumista.

Tutustu myös näihin

Kategoriat: 

Naiset alalla: Esittelyssä Paula Airaksinen

Kategoriat: 

Naiset alalla: Esittelyssä Maija Jokela

Kategoriat: 

Naiset alalla: Esittelyssä Diana Råman

Kategoriat: 

Yrjö Matikainen -tunnustuspalkinto Heikki Liljalle