RILin Naisverkosto on käynnistetty vuonna 2018. Verkoston tavoitteena löytää konkreettisia keinoja naisten uramahdollisuuksien edistämiseksi ja parantaa naisten johtamis- ja asiantuntijavalmiuksia.
Haluamme esitellä rakennetun ympäristön alan naisten tarinoita. Nyt esittelyvuorossa on Paula Airaksinen, joka toimii Pohjois-Suomen aluehallintovirastossa ympäristöneuvoksena ja yksikön päällikkönä.
Urapolkusi lyhyesti?
Valmistuin 2003, ja työskentelin sen jälkeen biojalostusteknologiayhtiö Chempolis Oy:ssä ensin suunnitteluinsinöörinä, sittemmin ympäristöpäällikkönä ja viimeiseksi ympäristö- sekä viestintäjohtajana. Maaliskuussa 2014 siirryin valtion ympäristölupaviranomaiseen eli Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ympäristöluvat -vastuualueelle. Ensin määräaikaiseen ympäristöylitarkastajan virkaan esittelytehtävään, mistä olen edennyt ensin vakituiseen ympäristöylitarkastajan virkaan 2/2021 ja vakituiseen ympäristöneuvoksen virkaan 2/2021 ratkaisutehtäviin sekä yksikönpäälliköksi 8/2021 alkaen.
Missä ja mitä opiskelit?
Olen opiskellut Oulun yliopistossa ympäristötekniikkaa. Opinnot alkoivat rakentamistekniikan osastolla ympäristönsuojelutekniikan suuntautumisvaihtoehdossa. Rakentamistekniikkaosaston lakkauttamisen jälkeen opinnot siirtyivät prosessi- ja ympäristötekniikan osastolle ympäristötekniikan koulutusohjelman alle. Osa ympäristönsuojelutekniikan opinnosta toteutettiin Kuopion yliopistossa.
Lisäksi opiskelin vuoden vaihdossa Itävallassa Wienin teknillisessä yliopistossa (TU Wien). Opintoihin kuului erityisesti ilmansuojelutekniikoita, jätteiden käsittelyä, jätevesien käsittelyä. Upeinta oli hydrometrian kurssi, jonka aikana vietettiin kansainvälisellä opiskelijajoukolla muutama päivä maastossa Alpeilla hydrologisia mittauksia tehden.
Toimin opiskeluaikana aktiivisesti sekä kilta- että ylioppilaskuntatoiminnassa sekä Teekkaritorvissa. Taaksepäin katsellessa niistä saadut muistot ja opit ovat kiinteästi yhteydessä varsinaisista opinnoista kertyneen osaamisen kanssa.
Ympäristötekniikan diplomi-insinööriksi valmistuin tammikuussa 2003.
Oletko suorittanut täydennyskoulutuksia?
Nykyisessä työssäni on jatkuvasti pidettävä osaamista ajan tasalla lainsäädäntöön ja oikeuskäytäntöön liittyen. Teollisuuspäästödirektiivistä kumpuavien BAT-päätelmien ja BREF-dokumenttien muutokset vaativat myös jatkuvasti osaamisen ylläpitoa. Lisäksi ympäristöministeriö järjestää vuosittain useita koulutuksia substanssiaiheisiin liittyen.
Näiden lisäksi tässä alla muutamia mainintoja:
- Itä-Suomen yliopiston järjestämä ympäristöoikeuden perusopintojen kurssi
- Oulun yliopiston järjestämä hydrologian ja hydrauliikan täydennyskoulutus
- Kainuun ELY-keskuksen järjestämä kaivannaisjätteiden hallinnan BAT-päätelmien koulutussarja
- Esihenkilökoulutusta ja valmentavan johtamisen koulutusta valmennusohjelmassa, joka on suunnattu erityisesti valtion eri virastojen ja laitosten esihenkilöille
Miksi valitsit alan?
Ympäristötekniikka ja erityisesti energia-asiat koin jo lukioaikanani alaksi, jolla voisin tehdä merkityksellistä ja tulevaisuuteen suuntaavaa työtä. Halusin nimenomaan tekniikan alan koulutuksen eli lähestyä aihetta ratkaisukeskeisesti. Oulun yliopiston ympäristönsuojelutekniikka valikoitui silloisista vaihtoehdoista, koska opintosuunnitelmaan sisältyi vankka luonnontieteellinen pohja. Siihen kuului ns. tavanomaisten aineiden lisäksi myös mm. hydrobiologiaa, mikrobiologiaa ja ilmakemiaa sekä kattavasti mm. vesi- ja yhdyskuntatekniikkaa ja ilmansuojelutekniikoita.
Olen ollut alavalintaani todella tyytyväinen. Samoin olen kokenut, että diplomi-insinöörin tutkintoa arvostetaan.
Missä olet työskennellyt? Ja missä rooleissa?
Pohjois-Suomen aluehallintovirastossa Ympäristöluvat -vastuualueella 2/2021 alkaen ympäristöneuvoksen virassa ja elokuusta 2021 alkaen lisäksi teollisuus ja jätehuolto -yksikön päällikkönä.
- Nykyisessä tehtävässäni ratkaisen jäsenenä tai kokoonpanojen puheenjohtajana alueellisesti ja valtakunnallisesti merkittävien toimintojen ympäristö- ja vesitalouslupa-asioita ja muita ympäristönsuojelu- tai vesilain mukaisia asioita. Toimin teollisuus ja jätehuolto -yksikön päällikkönä ja vastaan lähiesihenkilönä muun muassa kokoonpanoesitysten tekemisestä, yksikön toiminnan tuloksellisuudesta ja johtajan sijaistamisesta. Lisäksi tehtävään sisältyy valtakunnallisia strategisia erityisasiantuntijatehtäviä. Valmistelen lausuntoja lainsäädäntöhankkeissa ja osallistun tarvittaessa lainsäädännön valmisteluun asiantuntijana. Osallistun asiantuntijana vesilakiin ja ympäristönsuojelulakiin liittyviin kansallisiin kehittämis- ja koulutustehtäviin.
3/2014–2/2021 ympäristöylitarkastajana (vuodesta 2017 alkaen vakituisessa virassa), jolloin tehtävänäni oli esitellä ympäristö- ja vesitalouslupa-asioita.
Chempolis Oy:ssä, biojalostusteknologiayhtiössä:
- 2010–2014 ympäristö- ja viestintäjohtajana tehtävinä mm. biojalostamon käytön ja kunnossapidon johtaminen, esihenkilötehtävät, EHSQ-vastuu, ympäristö- ja kemikaaliturvallisuudesta vastaaminen, ulkoinen ja sisäinen viestintä, johtoryhmän jäsen
- 2008–2010 ympäristöpäällikkönä tehtävänä mm. laitoksen ympäristölupaprosessin läpivienti sekä tarkkailujen organisointi ja REACH-rekisteröinnit
- 2003–2008 suunnitteluinsinöörinä tehtävänä mm. teknologian kehitys jätevesien käsittelemiseksi
Opiskeluaikana toimin mm. Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksissa vesistökunnostushankkeissa projektityöntekijänä/projektikoordinaattorina 1999–2000 ja 2002 sekä 2001 kevään assistenttina Oulun yliopiston vesi- ja ympäristötekniikan laboratoriossa. Lisäksi tein jatko-opintoja Oulun yliopiston vesi- ja ympäristötekniikan laboratorioon heti valmistumisen jälkeen yhtä aikaa, kun olin Chempoliksessa töissä.
Mitkä ovat olleet urasi tärkeimpiä käännekohtia?
Siirtyminen yksityiseltä sektorilta viranomaistyöhön. Nykyisessä tehtävässäni minulla on näköalapaikka koko pohjoisen Suomen teollisuuden ympäristölupaa vaativiin hankkeisiin. Työni ydintä on syvällinen lupaharkinta, joka vaatii sekä keskittynyttä itsenäistä kirjoitustyötä että keskustelua kollegojen kanssa ratkaisukokoonpanoissa. Lisäksi toimin aktiivisesti ja säännöllisesti asiakasrajapinnassa muun muassa lupa-asioita edeltävissä ennakkotapaamisissa. Asiakkaat odottavat viranomaiselta luotettavaa asiantuntemusta, sujuvia lupaprosesseja sekä selkeää viestintää. Siihen haasteeseen pääsen vastaamaan sekä yksittäisissä lupa-asioissa ratkaisijana että esihenkilönä yksikköäni johtaessani.
Mitkä ovat olleet urasi vaikeampia päätöksiä?
Irtisanouduin ilman varmuutta tulevasta, mutta pitkällisen harkinnan jälkeen varmana siitä, että haluan antaa työpanokseni toisaalle ja laajentaa osaamistani. Tämä liike ehdottomasti kannatti ja avasi minulle mahdollisuuksia kehittyä. Välttämättä asioita ympärillään ei voi muuttaa, mutta omaa asemointia sekä suhtautumista voi. Tekemällä rohkeitakin muutoksia voi välttää tyhjäkäyntiä omalla urallaan.
Mitä neuvoja antaisit opiskelijoille / uransa alussa oleville?
Ole avoin uudelle ja kohtaa ihmiset ja asiat positiivisella mielellä. Sisäisenä laatujärjestelmänä toimii ohje: Tee asiat niin, ettei jonkun muun tarvitse mennä tekemään niitä perässä uudestaan. Pidä oma mieli kirkkaana, selkäranka suorana ja lippu korkealla!
Miten kannustaisit naisia alalla?
Sama kannustin toimii varmasti niin miehille kuin naisille. Kannustan ottamaan asioista selvää ja verkostoitumaan opiskeluajoista lähtien. Osaaminen on arvokasta pääomaa kaikissa organisaatioissa. Kannustan myös pitämään huolta omasta kehosta ja mielestä, eli kokonaisvaltaisesta elinvoimaisuudesta.
Kenen naisen haluaisit esiteltäväksi täällä RILin Naisverkoston somenostoissa?
Kuulisin mielelläni Tiina Salosen uratarinan. Hän opiskeli minua ylemmällä vuosikurssilla ja suoritti osan opinnoista muistaakseni myös Keski-Euroopassa. Olisi mielenkiintoista kuulla, miten hän on kulkenut nykyiseen tehtäväänsä sekä lukea hänen näkemyksiään energiasiirtymään.
Mitä teet vapaa-ajalla?
Harrastan erityisesti kuorolaulua, jonkin verran myös yksinlaulua. Luen aktiivisesti, ulkoilen koiran kanssa sekä kevättalvisin hiihdän ja laskettelen. Viime aikoina on vallannut myös neuloosi, ja työn alla on ensimmäinen islantilaisneule.
Mitä kirjaa, leffaa, taidetta tai lajikokeilua tms. suosittelet?
Suosittelen kuorolaulua omien musiikkimieltymysten ja myös -taitojen mukaisessa porukassa. Laulu ja yhteinen hengitys hoitaa kehoa ja mieltä. Kuoroissa saa parhaimmillaan ympärilleen ihanan yhteisön ja elinikäisiä ystäviä.