Naiset alalla: Esittelyssä Diana Råman

Rakennustekniikkalehti

RILin Naisverkosto on käynnistetty vuonna 2018. Verkoston tavoitteena löytää konkreettisia keinoja naisten uramahdollisuuksien edistämiseksi ja parantaa naisten johtamis- ja asiantuntijavalmiuksia.

Haluamme tuoda näkyväksi rakennetun ympäristön alan naisten tarinoita. Nyt esittelyvuorossa on Diana Råman, joka toimii Rakennusteollisuus RT:ssä aluejohtajana.

”Aloitin urani vuonna 2005 A-Insinööreillä teknisenä avustajana ja etenin nopeasti vastuullisiin johtotehtäviin.

Espoon kuntapolitiikassa toimiminen on taas antanut minulle arvokasta kokemusta mm. vaikuttamisesta päättäjänä valtuustossa, kaupunginhallituksessa ja rakennuslautakunnassa sekä tila- ja asuntojaostossa.

Rakennusteollisuudessa aloitin aluejohtajana syksyllä 2019.

Haaveilin arkkitehdin ammatista jo lapsena, mutta päädyin opiskelemaan rakennuspiirtäjäksi Rakennustekniikan opistossa.

Rakennesuunnittelun parissa työskentely avasi käsitystäni rakentamisesta ja jatkoinkin opintojani työn ohessa rakennusinsinööriksi Metropoliassa. Syksyllä aloitin Jyväskylässä insinöörin YAMK-opinnot, joissa keskityn syvemmin johtajana kehittymiseen.

Olen osallistunut moniin täydennyskoulutuksiin, erityisesti johtamisesta. Transformationaalisena johtajana uskon vahvasti yhteistyöhön ja uuden oppimiseen, ja olenkin parhaimmillani muutos- ja kasvujohtajana.

Rakennusala kiehtoo minua konkreettisuudellaan ja siksi, että siinä yhdistyvät teknologia ja luovuus. Rejlersin slogan “Home of the learning minds” kuvaa hyvin alaa, jossa on valtava potentiaali ja mahdollisuus jatkuvaan kehittymiseen.

Työurani olen tehnyt pääosin rakennesuunnittelun parissa A-Insinööreillä, EJT-Rakennusinsinööreillä ja Rambollissa. Olen toiminut useissa rooleissa ja laaja-alaisesti, niin uudis- kuin korjausrakentamisenkin parissa.

Yksikön päällikkönä toimin 50 hengen rakennesuunnitteluyksikön tulosvastuullisen johtajana. Aluejohtajana olen taas oppinut paljon epäsuorasta johtamisesta, joka oli minulle alkuun hyvinkin kipeä vaihe. Mutta juuri siksi, tämä on ollut erinomainen oppimisen matka.

Urani tärkeimpiä käännekohtia ovat olleet minulle avautuneet mahdollisuudet ja rohkeat päätökset. Vaikeimpia päätöksiä ovat olleet työpaikan vaihdot ja irtisanomiset.

Neuvoni opiskelijoille ja uransa alussa oleville on olla rohkea, uskoa itseensä, verkostoitua aktiivisesti ja olla utelias. Erityisesti naisia kannustan ottamaan enemmän tilaa ja ääntä itselleen sekä muistamaan: ei se määränpää, vaan se matka, ja vierivä kivi ei sammaloidu.

Itse haluaisin esiteltäväksi entisen kollegani Rambollin ajoilta: Hosai Saifin, joka toimii nykyään Sitowise. Hän tiesi jo nuorena haluavansa insinööriksi, vaikka hänen synnyinmaassaan Afganistanissa naisen oli vaikea opiskella insinööriksi. Hosai on inspiroiva esimerkki yhdenvertaisesta muutoksesta sekä tahdonvoiman merkityksestä – tätä haluan nähdä enemmän.

Ja Kati Tauriainen lämmin kiitos tästä mielekkäästä haasteesta!

Vapaa-ajallani nautin ajasta ystävien ja perheeni kanssa, johon kuuluu myös Kanadan Sfinx -rotuinen karvaton kissa. Työn hektisyyden vastapainona tykkään liikkua luonnossa, lukea ja maalata – on tärkeää osata myös rentoutua.

Lukusuositukseksi annan Sheryl Sandbergin “Lean In: Women, Work, and the Will to Lead”, joka tarjoaa hyviä näkökulmia naisten johtajuuteen ja voimaantumiseen.”

Tutustu myös näihin

Kategoriat: 

Naiset alalla: Esittelyssä Paula Airaksinen

Kategoriat: 

Naiset alalla: Esittelyssä Maija Jokela

Kategoriat: 

Naiset alalla: Esittelyssä Virpi Sandström

Kategoriat: 

Yrjö Matikainen -tunnustuspalkinto Heikki Liljalle