Uusi rakentamislaki tuo muutoksia pätevyyksiin

Rakennustekniikkalehti

Teksti: Pekka Talaskivi, Tekninen johtaja, RIL & Janne Tähtikunnas, Toimitusjohtaja, RIL

Uusi rakentamislaki muuttaa myös pätevyysvaatimuksia. Suunnittelijoiden ja työnjohtajien pätevyysvaatimuksia on monilta osin madallettu alalle vakiintuneesta tasosta. Esimerkiksi tavanomaisen luokan suunnittelijan pätevyyden saa jatkossa ilman työkokemusta.

Pätevyyksistä on nykyisessä Maankäyttö- ja rakennuslaissa väljä kirjaus. Tämä on mahdollistanut Topten-käytännöt ja FISEn ohjeet. Ohjetasoiset koulutusvaatimukset eivät ole olleet sitovia.

Nyt tulevassa rakentamislaissa pätevyyksistä lausutaan huomattavasti aiempaa tarkemmin jo laissa. Myös opintovaatimukset on tuotu asetustasolle. Jatkossa määräykset ovat siis juridisesti sitovia tutkintotasojen ja sisältöjen osalta.

Tulevan Rakentamislain 82§:ssä todetaan suunnittelutehtävien vaativuusluokista. Käsiteltävänä olevassa korjaussarjassa kirjausta halutaan tarkentaa seuraavaksi:

Suunnittelijan koulutuksen on vastattava laajuudeltaan ja sisällöltään 1 ja 2 momentissa säädetyn suunnittelutehtävän vaativuusluokkaa. Valtioneuvoston asetuksella voidaan antaa tarkempia säännöksiä suunnittelutehtävän vaativuusluokan määräytymisestä sekä suunnittelutehtävässä edellytettävästä koulutuksesta.

Suunnittelijan kelpoisuudesta todetaan 83§:ssä selkeästi seuraavaa:

Suunnittelijan on osoitettava pätevyytensä tavanomaiseen, vaativaan, erittäin vaativaan ja poikkeuksellisen vaativaan suunnittelutehtävään ympäristöministeriön valtuuttaman toimijan antamalla todistuksella.

Edelliset asiat yhdistettynä tarkoittavat, että pätevyystodistus on 1.1.2025 alkaen pakollinen, ja asetuksella määritellään tarkemmin vaativuusluokkakohtaisista vaatimuksista.

Rakennusvalvonnalla on edelleen tavanomaista vaativuusluokkaa lukuun ottamatta mahdollisuus tehdä arviointi kyvykkyydestä toimia hankkeessa pelkän pätevyystodistuksen lisäksi. Esimerkiksi vain jäähalleja suunnitelleen sopivuus asuinkerrostalon suunnitteluun voidaan kyseenalaistaa, vaikka pätevyysluokitus riittäisikin. Lisäksi rakennusvalvonnalla on mahdollisuus kyseenalaistaa henkilöresurssien riittävyys tapauksissa, jossa henkilöllä ei voi olla mahdollisuutta todellisuudessa hoitaa ehdotettuja tehtäviä.

Työnjohtajien osalta laista löytyvät vastaavat kirjaukset ja ehdotetut korjaukset suunnittelijoita vastaavasti.

Jotta asia ei olisi liian yksinkertainen, on huomattava, että kaikista
FISEn tai muiden toimijoiden tarjoamista pätevyyksistä ei tule lakisääteisiä. Osa jää edelleenkin tarvelähtöisiksi, kuten tuore väestönsuojan tarkastajan pätevyys. Suunnittelutehtävistä iso osa tulee lakisääteisiksi ja vaatimukset siis asetuksessa määritellyksi.

Työkokemusvaatimukset ovat laissa

Tavanomaisessa suunnittelutehtävässä ei jatkossa ole kokemusvaatimuksia ammatissa toimimisen osalta. Koulutus alan tehtäviin riittää.

Vaativassa suunnittelutehtävässä vaaditaan vähintään neljän vuoden kokemus tavanomaisista suunnittelutehtävistä ja vähintään kahden vuoden kokemus avustamisesta vaativassa luokassa. Tilanne vastaa nykyistä vaatimustasoa.

Erittäin vaativassa suunnittelutehtävässä vaaditaan vähintään kahden vuoden kokemus vastuullisena vaativassa suunnittelutehtävässä. Vaatimus on merkittävästi vähäisempi kuin vaativa+-luokan nykyinen vaatimus.

Poikkeuksellisen vaativassa suunnittelutehtävässä vaaditaan vähintään kuuden vuoden kokemus vaativista eli vaativan luokan suunnittelutehtävistä. Työkokemusvaatimus on merkittävästi vähäisempi kuin nykyiset vaatimukset.

Työjohtajien osalta laissa on vastaavat kirjaukset Rakentamislain 87§:ssä. Tavanomaisessa luokassa ei sielläkään vaadita jatkossa kokemusta.

Oletetusti siis ylempää pätevyyttä haettaessa alemman pätevyyden työkokemusvaatimusten on täytyttävä, koska muutoin uuteen erittäin vaativaan pätevyysluokkaan pääsisi helpommin kuin alempaan eli vaativaan luokkaan.

Laissa ei ole kirjausta työkokemuksen vanhenemisesta. Eli hankitut referenssit eivät vanhene nykykäytännön mukaisesti 10 tai 15 vuoden kuluessa.

Valtioneuvoston asetus koulutuksesta

Asetuksessa kerrotaan tarkasti, mitä suunnittelu- tai työnjohtotehtäviä asetus koskee. Lista on suunnittelutehtävien osalta hyvin kattava. Työjohtopuolelta mukana ovat vastaavan työnjohtajan lisäksi kvv- ja iv-työnjohtajat.

Jokaisesta asetuksessa mainitusta tehtävästä on laadittu oma tarkempi taulukkonsa, jossa on kirjattuna vaativuusluokittain vaadittu tutkinto ja suoritettujen opintosuoritusten vähimmäismäärät.

Suunnittelutehtävien tavanomaisessa luokassa vaaditaan tyypillisesti vähintään vanha teknikon tutkinto tai uutena tekniikan kandidaatin tutkinto. Vaativassa ja erittäin vaativassa luokassa tutkintovaatimuksena on DI- tai AMK-tutkinto tai aikaisempi insinööritutkinto. Poikkeuksellisen vaativassa luokassa vaaditaan nykyiseen tapaan ylempi korkeakoulututkinto rakentamisen tai tekniikan alalta.

Suunnittelutehtäviin on pääosin tehty kirjaus, että myös muut soveltuvat tutkinnot käyvät. Esimerkiksi FM-taustaiset akustikot ovat pätevyyskelpoisia opintosuoritusvaatimuksien täyttyessä.

Suunnittelijoiden opintovaatimukset vastaavat melko hyvin nykyisiä suosituksia kokonaisuuksien osalta. Opintojen vähimmäismäärät ovat vaativuusluokittain määriteltyjä.

Rakennesuunnittelijoiden poikkeuksellisen vaativan luokan opintopistevaatimus on vähintään 45 opintopistettä ja vaativien luokkien vaatimuksena 40 opintopistettä. Opintoihin pitää entiseen tapaan sisältyä runsaasti rakenteiden mekaniikkaa sekä suorituksesta pitäisi löytyä rakennesuunnittelua, materiaali- ja valmistustekniikkaa ja materiaalimalleja. Myös suunnittelualan rakennemateriaaliopintoja pitää sisältyä opintoihin. Asetuksessa ei tämänhetkisen tiedon mukaan määritellä tarkemmin opintopistevaatimuksia edellisiin.

Saatujen tietojen mukaan opintojen jakautumisesta pätevyyksittäin voidaan antaa erillistä ohjeistusta, mikä ei luonnollisestikaan saa ylittää asetuksessa määriteltyjä kokonaispistemääriä.

Todennäköisesti tarkentavien ohjeet eivät ole valmiina vielä tammikuussa, mutta nykyisten FISE-pätevyyksien opintopistesuosituksista saa hyviä suuntaviivoja odotettavissa oleviin tulkintoihin. 

Hiukan yllättäen vastaavan työnjohtajan tavanomaisessa pätevyysluokassa poiketaan yleisestä linjasta antamalla uusi tarkka kirjaus. Tavanomaisen luokan työnjohtajan kohdalla mainitaan alan erikoisammattitutkinnot uutena pätevyyden perusteena.

Siirtymäsäännön muutokset

Uudessa laissa on myös siirtymäsäännös rakennusvalvontaviranomaisen ennen lain voimaantuloa vastaaviin tehtäviin hyväksymille henkilöille. Vaativuusluokkaa ei ole rajattu, kuten aikaisemmin.

Tällä hetkellä vielä selvitetään, kuinka pitkään siirtymäsäädöksellä voi toimia ja onko hyväksyntä voimassa muissa kuin kyseisen kunnan alueella. 

Tutustu myös näihin

Kategoriat: 

Arvontuottajat rakentamisen keskiössä

Kategoriat: 

Alan nuori osaaja: Janina Rintala

Kategoriat: 

Palveluviennistäsuunnittelualoille kasvua

Kategoriat: 

Hyvällä johtamisellatuottavuus kasvuun