Entäs jos?

Professori Pentti Murolen blogipohdintoja 2012–2021

Entäs jos? syntyi professori Pentti Murolen vuosina 2012–2021 kirjoittamasta lähes 700 blogikirjoituksesta. Kirjaan on valittu niitä blogipohdintoja, jotka aihepiireittäin ryhmiteltynä kuvaavat suunnittelufilosofian, näkemysten ja arvostusten kehittymistä kyseisenä aikajaksona.

Ilmainen julkaisu ladattavissa pdf-muodossa. Mielenkiintoisia lukuhetkiä!

Osasto:

Kuvaus

Entäs jos?

Professori Pentti Murolen blogipohdintoja 2012–2021

Entäs jos? syntyi professori Pentti Murolen vuosina 2012–2021 kirjoittamasta lähes 700 blogikirjoituksesta. Kirjaan on valittu niitä blogipohdintoja, jotka aihepiireittäin ryhmiteltynä kuvaavat suunnittelufilosofian, näkemysten ja arvostusten kehittymistä kyseisenä aikajaksona.

Pena teki lähes 70-vuotisen elämäntyönsä yhdyskunta- ja kaupunkisuunnittelijana, yrittäjänä, laaja-alaisena visionäärinä ja vaikuttajana sekä kotimaassa että ulkomailla. Eläkkeelle jäätyään hän jatkoi aktiivisesti vuoropuhelua kirjoittamalla omaa blogiaan kymmenen vuoden ajan yhdyskunta- ja kaupunkisuunnittelusta, rakentamisesta, suunnittelufilosofiasta, maailmanlaajuisista yhteiskunnallisista kysymyksistä, henkilöistä ja kulttuurista. Blogiaineisto edustaa syvällistä, välillä kriittistä pohdintaa ja analyysiä suunnittelufilosofian kehityksestä, yhteis kunnallisen päätöksenteon monimutkaisuudesta, hankkeiden historiasta, saavutuksista ja tappioista.

Kirjoituksissaan Pena käsittelee ansiokkaasti myös viimeisimpiä yhteiskunnallisesti merkittäviä teemoja ja esimerkiksi Helsingin kaupunkistrategian keskeisimpiä tavoitteita, kuten kaupungin kasvua, ilmastonmuutoksen torjuntaa, niin hiilineutraalisuustavoitteita kuin luonnon monimuotoisuuden vahvistamista. Myös kaupungin muutos auton kaupungista jalankulkijan kaupungiksi on hyvin ajankohtaisena teemana esillä.

Suunnittelufilosofia – Entäs jos? aloittaa kirjan tuomalla esiin eri vuosikymmenien, 1960-luvulta 2000-luvulle, suunnittelutrendit, joiden perusteella on helpompi ymmärtää niiden perusteella tehtyjä ratkaisuja kaupunki- ja liikennesuunnittelussa.

Liikennettä luutimassa luvussa kyytiin pääsee niin pyörällä, autolla, raitiovaunulla, metrolla kuin junalla. Myös lippu Tallinnaan on ostettu.

Maapallon kantokyky -luvussa on Penan pohdinta Saharan kohtalosta ja sen metsittämisen edistämistä. Hän käsittelee tässä luvussa myös CO2-päästöjen problematiikkaa ja kirjoittaa maailman väestönkasvun hillitsemisestä.

Avaraa ajattelua -luvussa Pena käy muun muassa Dneprin risteilyllä ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan vuonna 2014, kertoo oman elämänsä sankareista ja myös elämänsä autoista.

Globaaleja polkuja kuljetaan muun muassa Tallinnassa, Irakissa ja Libyassa, muuallakin luovitaan niin Suomen vientifilosofian kuin arkkitehtien ja diktaattorien mielenmaisemissa.

Kaupunkisuunnittelu vaikeaa ja helppoa -luvussa kirjoituttaa esteellisyys ja esteettömyys, mutta etenkin Helsinki!

Kirjan päättää eräänlainen testamentti. Pena käy uraansa läpi tässä Hanslankarina kaupunkeja pelastamassa -kirjoituksessa, jonka hän julkaisi kolme päivää ennen kuolemaansa.

RIL Seniorit käynnisti pian Pentti Murolen kuoltua hankkeen näiden arvokkaiden blogipohdintojen tallentamiseksi ja julkaisemiseksi tavoitteena varmistaa aineiston säilyttäminen alan nuorten, tulevien sukupolvien tutkijoiden ja muiden asiasta kiinnostuneiden käyttöön.

Kirjan toimittamista varten perustetiin RIL Seniorien ohjausryhmä, johon kuuluivat Petri Janhunen, Petri Jalasto, Kyösti Oasmaa ja Harry Lindström puheenjohtajana. Blogiaineiston analysointia, mukaan otettavien blogien valintaa ja editointia varten perustetiin työryhmä, johon kuuluivat Liisa Ilveskorpi, Matti Lahdenranta ja Jussi Murole asiantuntijoina ja Auri Häkkinen toimittajana. Kielenhuollon ja kuvantarkistuksen on tehnyt Laura Honkasalo.

Tuotteen ladattavat materiaalit

Maksutavat

Kirjakaupan maksutavat