SPARCS-webinaari 1.11.: Moniääninen kaupunki – yhdessä kehittämällä kohti kestävämpää kaupunkiympäristöä
SPARCS-webinaari 1.11.: Moniääninen kaupunki – yhdessä kehittämällä kohti kestävämpää kaupunkiympäristöä
Vuonna 2019 alkaneen viisivuotisen EU:n SPARCS-hankkeen tavoitteena on edistää energiatehokkuutta ja sähköistä liikkumista kaupungeissa. Hanke tarjoaa systemaattista tukea kaupunkimuutoksille ja yhteisötoiminnalle kahdessa majakkakaupungissa – Espoossa sekä Saksan Leipzigissa. Muita hankkeen yhteistyökaupunkeja ovat Maia Portugalissa, Kifissia Kreikassa, Reykjavik Islannissa, Kladno Tšekissä ja Lviv Ukrainassa. Lisätietoja hankkeesta osoitteessa www.sparcs.info
Hankkeessa mukava olevat RIL, KONE sekä Espoon kaupunki järjestävät yhdessä 1.11.2022 klo 10-11 webinaarin, jonka teemana on kaupunkilaisten osallistaminen.
Webinaarissa pääset kuulemaan SPARCS-projektin kaupunkilaisten osallistamistyöhön kehitetystä osallistamisen mallista sekä näkemään tuloksia pääprojekteista, joissa kaupunkiyhteisöjen kestävän liikkumisen ja elämäntapojen muutos on keskiössä.
Espoon kaupunki ja KONE kertovat miten osallistamista tehdään kaupunkikehitysprojekteissa, joihin osallistuu eri sidosryhmiä kaupunkilaisista yrityksiin, yhteisöihin ja julkisiin kaupunkitoimijoihin. Pitkän aikavälin tulevaisuuden näkökulmia luodaan yhteiskehittämällä kaupunkilaisten ja kumppaneiden kanssa. Uusia ideoita kartoitetaan ja eri sidosryhmiä otetaan laajasti mukaan keskusteluun ja päätöksentekoon yhteiskehittämisen kautta. Niin syntyy parempia ratkaisuja.
Tule mukaan kuulemaan osallisuustyöstä ja sen merkityksestä, sekä kuulemaan eri osallistamisen tavoista, työn tuloksista ja tekemisestä käytännön esimerkkien kautta!
Webinaarin ohjelma
klo 10 Millaisiin muutoksiin on varauduttava tulevaisuudessa?
Janne Tähtikunnas, toimitusjohtaja, RIL
klo 10.10 Yhteiskehittäminen tulevaisuuden kaupunkien ja kaupunkiympäristöjen hahmottamisen työkaluna
Jani Tartia (FT), erityisasiantuntija, Espoon kaupunki, Kestävän kehityksen osaamiskeskus
klo 10.30 Yhteisöt edellä kohti kestäviä älykaupunkeja
Saga-Sofia Santala (TaM), vanhempi asiantuntija, KONE Oyj
Merja Honkanen (FT), projektipäällikkö, KONE Oyj
klo 10.50 kysymykset + keskustelua
Yhteenveto
Webinaarin esiintyjät:
Merja Honkanen (os. Ryöppy) toimii projektipäällikkönä The Flow of Urban Life ekosysteemihankkeessa, joka on KONE Oyj:n Business Finland rahoitteinen Veturi-hanke. Tämän lisäksi, Merja on koordinoinnut EU-rahoitteista SPARCS projektia ja johtanut kaupunkilaisten osallistamiseen sekä liiketoimintamallien yhteiskehittämiseen liittyviä projektitehtäviä. Koulutukseltaan hän on filosofian tohtori ja väitteli Etelä-Tanskan yliopistosta vuonna 2021 liittyen osallistavan muotoilun kehitysprosesseihin.
Saga-Sofia Santala (TaM) on vanhempi asiantuntija KONE Oyj:llä sekä tohtorikandidaatti Aalto-yliopistossa. Santala on johtanut KONEella yhteisön osallistamistyötä EU Horizon 2020 -rahoitteisessa SPARCS-projektissa viimeisen kolmen vuoden ajan. Hän on keskittynyt projektissa kansalaisten sitouttamistoimien koordinointiin ja suunnittelututkimuksen tekemiseen kestävien liikkumismuotojen ja sosiaalisen käyttäytymisen muutoksen kontekstissa.
KONEen missiona on tehdä kaupungeista parempia paikkoja elää. Olemme mukana luomassa kestävän kehityksen mukaisia älykkäitä kaupunkiympäristöjä.
SPARCSissa olemme toteuttaneet kaupunkilaisten osallistamisaktiviteetteja, joista esittelemme kaksi: 1.5-asteen työpajat Espoonlahden ja Leppävaaran kotitalouksien kanssa sekä Liikkumisen pilotti yhteistyössä Moprimin ja Tapiolan Hongan kanssa.
Jani Tartia (FT) työskentelee Erityisasiantuntijana Espoon kaupungin Kestävän kehityksen osaamiskeskuksessa ja EU Horizon 2020 SPARCS hankkeessa.
Espoon kaupunki toimii SPARCS hankkeessa Lighthouse-kaupunkina, jossa uusia kestäviä ja älykkäitä kehitetään ja demonstroidaan. Espoo tavoittelee hiilineutraalisuutta 2030 ja YK:n kestävien kehityksen tavoitteiden saavuttamista 2025 mennessä. Espoon tavoitteena on vahva kädenjälkityö, jossa Espoossa kehitettäviä ratkaisuja hyödynnetään myös muualla. Yhteistyö eri toimijoiden ja sidosryhmien kanssa on keskeinen osa kestävän kehityksen työtä.
Esityksessä käydään läpi SPARCS hankkeessa eri toimijoiden kanssa toteutettuja yhteiskehittämisen toimia: Kummiluokka toimintaa kestävän kehityksen teemassa nuorten kanssa, sähköisten liikenteen solmukohtien konseptointityöpajasarjaa, sekä kestävien ja älykkäiden kaupunkialueiden yhteiskehittämisen mallia.
Janne Tähtikunnas (DI) toimii RILin toimitusjohtajana sekä koordinoi RILissä SPARCS-hankkeen toimintaa.
Ilmoittautumisen jälkeen saat sähköpostiisi Microsoft Teams -kokouslinkin, jonka kautta pääset seuraamaan webinaaria.
Tervetuloa mukaan!