Taiteen kesää odotellessa

Miten sanoitetaan jokin asia, jota ei pysty selittämään?  Miten katsotaan ja nähdään tulevaisuuteen?

Kesän tuoksu ja auringon paiste herättävät toivon uudesta alusta. Tuntuu, että Suomessa eletään kesälle ja kesällä. Talvi sinnitellään ja selvitään. Keväällä korjataan roskat ja routavauriot. Kesä kuorruttaa karummatkin nurkat auringon kimalluksella. Muutosten ja maailman tapahtumien pyörityksessä, tuntuu, että tulevaisuus on kuin kesä, joka saapuu, kun olemme puurtaneet, korjanneet ja siivonneet tarpeeksi.

Koen, että olemme käännekohdassa ja abstraktin kokonaisuuden äärellä. Abstrakti tarkoittaa sitä, mitä ei voi nähdä tai koskettaa. Taiteessa se viittaa ei-esittävään ilmaisutapaan. Abstrakti taide ei pyri jäljittelemään todellisuutta, vaan luo mielikuvia ja tunteita katsojalle. Samalla tavalla taiteen ja historian tutkimuksella voimme avata uusia näkökulmia tulevaisuuteen. On aika valita, haluammeko jatkaa vanhaa vai suojella ja rakentaa yhteistä tulevaisuutta.

Meillä on käytössämme paljon tietoa ja mahdollisuuksia tehdä muutoksia, jotka johtaisivat kestävämpään maailmaan. Haasteena on kuitenkin arvojemme ja halujemme tarkastelu: kuinka voimme muuttaa haitallisia toimintamalleja ja päivittää taitojamme? Olemme emotionaalisia ja irrationaalisia olentoja. Tunteet ja mielikuvat ovat avainasemassa, kun pohdimme rakentamisen ja ympäristön tulevaisuutta. Tiede ei aina pysty kuvaamaan tuntematonta, joten taide toimii tärkeänä välineenä näkemään syvempiä kerroksia ja kuvaamaan tulevaisuuden mahdollisuuksia.

Taiteen erityisosaaminen osaksi rakennusalan ratkaisuja

Taide näkee uusin silmin ja tuo innovatiivisen näkökulman rakennetun ympäristön haasteisiin. Tulevaisuuden tekijöiltä vaaditaan empaattista, käyttäjälähtöistä ajattelua, joka huomioi ihmisten tarinat ja tunteet. Suunnitteluvaiheessa yhteistyö eri asiantuntijoiden ja käyttäjien välillä on avainasemassa.

Monialainen yhteistyö ja dialogi varmistavat parhaan lopputuloksen, jonka tulisi näkyä myös rakentamisen aikana. Arkkitehdit, muotoilijat ja taiteilijat tuovat oman osaamisensa rakennusprojekteihin, ja laaja asiantuntemus johtaa vastuullisiin ja kestäviin ratkaisuihin. Taiteen ja muotoilun keinoin voidaan tehdä näkyväksi piilossa olevat ideat ja luoda vaihtoehtoisia ratkaisuja. Laadukas suunnittelu, yhteistyö ja yhteinen luova prosessi mahdollistaa kestävän ympäristön rakentamisen.

Kestävän ja osallistavan ympäristön luomisessa tarvitaan erityisesti monialaista yhteistyötä, luovuutta ja avoimuutta. Taiteen ja muotoilun rooli on keskeinen, sillä ne edistävät dialogia, ilmaisua ja tulevaisuudenkuvien visualisointia. Luoviin taitoihin ja osaamiseen panostaminen tukee muutoksiin sopeutumista ja yhteisten ratkaisujen kehittämistä. Menneestä oppiminen ja uteliaisuus uuteen luovat pohjaa innovaatioille, jotka kestävät aikaa ja palvelevat koko yhteisöä. Yhdessä toimimalla voimme rakentaa parempaa tulevaisuutta.

Yhteiskunnan kehittäminen taiteen kautta

Taiteen rooli yhteiskunnan kehittäjänä näkyy monella tasolla. Hieno esimerkki alueellisesta kehityshankkeesta löytyy Oulusta, jossa kymmenet ympäristöön sijoitetut taideteokset muuttavat Oulujoen suiston seitsemän kaupunginosaa kiinnostavaksi ja omaleimaiseksi taidealueeksi Euroopan kulttuuripääkaupunkivuonna 2026.

Taiteen vaikutuksia on käsitelty FM Oona Myllyntauksen väitöskirjassa ”Julkinen taide 2010-luvun koulujen ja oppilaitosten oppimisympäristöissä, jossa selvitettiin, miten taiteen käyttö tiloissa ja toimintakulttuurissa tukee oppijoiden laaja-alaista osaamista. Väitöskirjan mukaan oppimistiloihin sijoitetut julkiset taideteokset lisäävät kiinnostusta yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Julkinen taide vahvistaa yhteisöllisyyttä ja lisää dialogia osana opetusta. Parhaimmillaan se edistää tasa-arvoa, vapauden ihanteita ja auttaa maailmanlaajuisten kriisien ratkaisemiseen

Taiteella on merkittävä paikka erityisesti hyvinvointikiinteistöissä. Taiteilija Aimo Katajamäen teosehdotus valittiin Hämeenlinnan Ahveniston sairaalan kuvantamisen tutkimustiloihin. Taiteilija kuvailee teosehdotustaan seuraavasti: ” Luontoaiheet ovat riittävän neutraaleja ja rauhoittavia ja auttavat siirtämään ajatukset pois ehkä pelkoakin herättävästä sairaalaoperaatiosta. Sinertävät sävyt toistuvat parhaiten kuvantamisen tilojen hämärissä valaistusolosuhteissa. Selällään maatessaan tutkittava henkilö näkee katossa olevat silhuettimaiset kuvat ja voi etsiä ja laskea niityn perhoset, lumme lammikon ahvenet, katossa lentelevät pääskyset tai mustikkavarpujen mustikat.”

Anna Rikkinen

Asiantuntija, taide, muotoilualan järjestö Ornamo ry

ROTI2025 Arkkitehtuuri, suunnittelu, muotoilu ja taide –paneelin jäsen