Osaajat hukassa vai hukkaako ala osaajat?

Kiinteistö- ja rakennusala on koko Suomen hyvinvoinnin, talouden, teollisuuden ja kansallisen turvallisuuden kivijalka. Rakennettu ympäristö muodostaa yli 80 prosenttia kansallisvarallisuudestamme. Silti ala kärsii vakavasta ja pitkittyneestä osaajapulasta, joka tällä hetkellä pahenee entisestään suhdannekuopan vuoksi ja uhkaa hidastaa koko maan kestävää kasvua ja kilpailukykyä.

ROTI 2025 -raportti tuo tilanteen terävästi esiin: yli 20 % alan työvoimasta eläköityy lähiaikoina, syntyvyys on laskenut tilastohistorian matalimmalle tasolleen ja osaamisvaatimukset kasvavat hurjaa vauhtia. Tekoäly, kestävä kehitys ja kiertotalous eivät ole enää kaukaisia visioita, vaan arkea, joka vaatii tekijöiltään älyä, intoa ja oppimiskykyä. Nyt ei ole varaa jäädä odottamaan: tarvitsemme rohkeita ja välittömiä toimenpiteitä tai tämä kivijalka alkaa murentua.

Kansainvälinen rekrytointi kaipaa rohkeaa uudistamista

Kansainvälisen rekrytoinnin uudistamisessa on keskityttävä erityisesti rakennus- ja kiinteistöalalle spesifien pätevyyksien systemaattiseen tunnistamiseen. Ulkomailla hankitun osaamisen ja koulutuksen nopea ja johdonmukainen tunnustaminen on avainasemassa, jotta ammattilaiset pääsevät sujuvasti mukaan työelämään.

Toinen keskeinen uudistus koskee kielikysymystä: englannin kielen käyttö työelämässä pitäisi hyväksyä mahdollisimman laajasti rekrytoinnin helpottamiseksi. Samanaikaisesti aktiivinen ja järjestelmällinen kotimaisten kielten opetus on liitettävä selkeästi osaksi paitsi yritysten, myös yliopistojen, muiden oppilaitosten ja julkisen sektorin rekrytointiprosesseja.

Näillä toimijoilla on keskeinen rooli kielitaidon kehittämisessä, mikä tukee maahanmuuttajien pitkäaikaista integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan ja parantaa heidän mahdollisuuksiaan edetä urallaan Suomessa. Tämä kaksitahoinen malli tarjoaa ratkaisun sekä lyhyen aikavälin työvoimatarpeisiin, että kestävään kotoutumiseen.

Osaaminen kehittyy koulutuksen jatkuvuudesta

Kestävän kehityksen vaatimukset sekä uusi rakentamislaki asettavat rakennusalalle entistä korkeammat osaamisvaatimukset. Ammattilaisten on ymmärrettävä syvällisesti kestävän kehityksen periaatteet, elinkaariajattelu sekä digitalisaation mahdollisuudet ja haasteet.

Näihin vaatimuksiin vastaaminen edellyttää koulutuksen laadun ja läpäisyasteiden parantamista kaikilla koulutusasteilla – ammatillisesta koulutuksesta korkeakoulutukseen ja tutkijakoulutukseen saakka.

Rakennusalalla digitalisaation ja alakohtaisen substanssiosaamisen yhdistelmä muodostaa kokonaisuuden, jonka hallinta vaatii vahvaa teknillistieteellistä perustaa. Samalla korostuvat vuorovaikutus- ja viestintätaidot, ongelmanratkaisukyky, kriittinen ajattelu ja luovuus. Ilman näitä geneerisiä valmiuksia monimutkaisten teknisten ratkaisujen tehokas ja turvallinen hyödyntäminen ei ole mahdollista.

Johtamisella on muutoksessa keskeinen rooli. Alan yritysten ja oppilaitosten on toimittava ennakoivasti ja avoimesti uusia ratkaisuja kokeillen. Monialainen yhteistyö ja kokeilukulttuurin vahvistaminen tukevat alan houkuttelevuutta ja vetovoimaa uusien osaajien silmissä.

Johtajien tehtävänä on rakentaa innostava ja osaamista arvostava työympäristö, jossa kehitys on jatkuvaa.

ROTI 2025 kokoaa yli 100 asiantuntijan näkemykset Suomen rakennetun omaisuuden tilasta ja sen kehitystarpeista. Seuraa meitä verkossa! www.roti.fi 
www.roti.fi/blogit

Antti H. Niemi

ROTI 2025, Koulutus ja kehitys -paneelin puheenjohtaja

dekaani, Oulun yliopisto