Naiset alalla: Esittelyssä Mirva Koskinen

pe marrask. 01 16:27:00 2024

RILin Naisverkosto on käynnistetty vuonna 2018. Verkoston tavoitteena on löytää konkreettisia keinoja naisten uramahdollisuuksien edistämiseksi ja parantaa naisten johtamis- ja asiantuntijavalmiuksia.

Haluamme esitellä Naisverkoston sparrarit ja tuoda näkyväksi myös muiden rakennetun ympäristön alan naisten tarinoita. Nyt esittelyvuorossa on Mirva Koskinen, joka toimii Helsingin kaupungilla tiimipäällikkönä.

Urapolkusi lyhyesti?

Joku voisi sanoa, että urani on ollut aika suoraviivainen ja vähän tylsäkin, sillä muutaman tutkijavuoden jälkeen olen työskennellyt yhdellä ja samalla työnantajalla. Se ei kuitenkaan ole totta, sillä Helsingin kaupunki on isona työnantajana antanut mahdollisuuden talon sisällä monenlaisiin vaihteleviin tehtäviin ja tehtävien kehittymiseen.

Missä ja mitä opiskelit?

Opiskelin Teknillisessä korkeakoulussa raksalla, pääaineena pohjarakennus ja maamekaniikka eli tuttavallisemmin geotekniikka. Valmistuttuani DI:ksi 2001 aloitin pian jatko-opinnot, ja väittelin vuonna 2014 Aalto-yliopistossa pehmeiden savien käyttäytymisestä.

Oletko tehnyt täydennyskoulutuksia tai kuinka olet muuten kehittänyt itseäsi?

Toimimalla alan ryhmissä ja Suomen geoteknillisessä yhdistyksessä SGY:ssä olen oppinut paljon. Paras tapa oppia on mennä mukaan johonkin sellaiseen, jota ei niin hyvin entuudestaan tunne. Tällä hetkellä olen kollegan sanoin ”laajentamassa tajuntaani” Aalto EE:n järjestämällä yhdyskuntasuunnittelun pitkällä kurssilla, jossa voi katsoa alaa hieman geotekniikkaa kauempaa.

Miksi valitsit alan?

Päädyin alalle täysin sattumalta, kuten moni muukin, enkä tiennyt geotekniikasta mitään vielä opintojen alkuvaiheessakaan. Sattumaa oli, että päädyin juuri raksalle, sillä raksa oli kakkosvaihtoehtoni. En kuitenkaan hetkeäkään harkinnut vaihtamista muualle opintojen alkamisen jälkeen. Toinen sattuma oli, että koska minulla ei ollut lama-aikana onnea kesätyömarkkinoilla, päädyin lopulta tutkimusapulaiseksi pohjarakennuslaboratorioon, jossa tutustuin geotekniikkaan ja kiinnostuin heti. Nyt yritän omalta osaltani edistää alaa SGY:n toiminnassa mukana olemalla.

Missä olet työskennellyt?

Olen työskennellyt tutkijana Teknillisessä korkeakoulussa joitakin vuosia. Korkeakouluaikoina vietin pari pidempää jaksoa Skotlannissa, ensin tekemässä diplomityötä yhden kesän ja myöhemmin väitöskirjaa tehdessä puoli vuotta. Skotlanti vei sydämeni, ja olen käynyt siellä paljon lomillakin noiden aikojen jälkeen. Siirryin sitten Helsingin kaupungille, ensin Geotekniselle osastolle, josta tuli myöhemmin Maa- ja kallioperäyksikkö.

Ja missä rooleissa?

Kaupungilla minulla on ollut useita nimikkeitä vuosien varrella. Ensimmäiset kymmenen vuotta tein käytännössä geosuunnittelua, ja vuosien mittaan oma suunnittelutyö on vaihtunut pikkuhiljaa erilaisiin asiantuntija- ja kehittämistehtäviin, ja viimeiset seitsemän vuotta olen saanut muiden tehtävien lisäksi johtaa pohjarakennustiimiä. Tällä hetkellä omalla ja tiimini työpöydillä ovat esirakentamisen vähähiilisyysasiat.

Mitkä ovat olleet urasi tärkeimpiä käännekohtia?

Käännekohtina pidän päätymistä raksalle ja sattuman kautta opiskelemaan juuri geotekniikkaa. Tärkeä käännekohta uralla oli aikanaan myös ottaa vastaan pehmeiden savien tutkimiseen liittyvä dippatyöaihe – ilman sitä en todennäköisesti olisi nyt tekniikan tohtori.

Mitkä ovat olleet urasi vaikeampia päätöksiä?

Omalla uralla kovin vaikeita päätöksiä en ole joutunut tekemään, mutta esihenkilötyössä niitä välillä tulee vastaan.

Mitä neuvoja antaisit opiskelijoille / uransa alussa oleville?

Elämässä ja uralla ei tarvitse olla valmista suunnitelmaa, vaan sattumalle kannattaa antaa myös mahdollisuus. Uteliaisuus ja rohkeus kantavat pitkälle.

Miten kannustaisit naisia alalla?

Minusta jokaisen tulee saada myös töissä olla oma itsensä, ja saada kannustusta. Kannattaa rohkeasti luoda omia verkostoja, ja rohkaista ja tukea muita, niin tukea saa, kun itse sitä tarvitsee.

Kenen naisen haluaisit esiteltäväksi täällä RILin Naisverkoston somenostoissa? Miksi?

Betoniyhdistyksen toimitusjohtaja Mirva Vuori on tehnyt erittäin monipuolisen uran ja vienyt betonialaa eteenpäin. Tällä hetkellä hänet tunnetaan erityisesti betonin BY-vähähiilisyysluokituksesta, joka antaa työkaluja pienentää betonirakentamisen päästöjä.

Mitä teet vapaa-ajalla?

Laulan kuorossa nimeltä Four Hats, enkä tingi kuoroharjoituksista, vaikka kuinka kiire olisi. Minulla on myös purueristeinen ja moniongelmainen mökki, entinen mummolani, jossa on mukava puuhailla – ja välillä kääntää selkä kaikille rempallaan oleville asioille, ja nauttia vaan olosta.

Mitä kirjaa, leffaa, taidetta tai esimerkiksi lajikokeilua suosittelet?

Dekkarit ovat lempilukemistoani ja mukavaa vastapainoa työlle. Välillä luen myös vakavammin otettavaa kirjallisuutta, ja muutama vuosi sitten vaikutuksen teki Anni Kytömäen teos Margarita hienoine luontokuvauksineen. Suosittelen kaikille myös savitöitä, keramiikkaa tehdessä ihmisen sielu lepää.

Kuva: Ninni West



Takaisin edelliselle sivulle