Muuntojoustavuudella kohti kestävää rakentamista
to marrask. 28 13:45:00 2019
Kiinteistö- ja rakennusalalla on merkittävä rooli ilmastonmuutoksen vaikutusten vähentämisessä. Täten toimivampien ratkaisujen ja uusien konseptien kehittämisellä on kiinteistö- ja rakennusalalla parhaimmillaan valtavat vaikutukset. Mikäli kaikilta uusilta ja peruskorjattavilta rakennuksilta vaadittaisiin hyvää muuntojoustavuutta, voitaisiin uudisrakentamista vähentää merkittävästi.
Kuvittele herääväsi aamulla hotellihuoneessa, joka muuntuu päivisin toimistoksi. Sovit aamulla asiakastapaamisen sekä palaverin kollegasi kanssa näihin tiloihin. Syöt lounasta alakerran ravintolassa, josta jatkat kokoukseen rakennuksen yhteisiin co-working- tiloihin. Ennen kotimatkaa poikkeat kollegan kanssa yläkerrassa sijaitsevalle kuntosalille, jossa summaatte päivän annin.
Seuraavana päivänä menet poikasi koululle pelaamaan salibandyä tiloihin, joita poikasi luokka käytti tunteja aiemmin. Satutat polvesi ja käyt ostoskeskuksessa sijaitsevassa lääkärikeskuksessa tarkastamassa vauriot. Samalla käynnillä hoidat päivän ruokaostokset sekä kirjastokeikan. Huomaat, että poikasi on nuorisotilassa, joka sijaitsee samaisessa monitoimikeskuksessa. Tulette kotiin samaa matkaa, ja poika kertoo koulupäivän sisältäneen pienryhmätyöskentelyä, jota ennen isompi tila jaettiin siirtoseinillä pienempiin.
Kun puhutaan muuntojoustavuudesta, puhutaan yhdestä kestävän rakentamisen osatekijästä, jolla varaudutaan tulevaisuuden muutostarpeisiin. Muuntojoustoa on kahdenlaista: muunneltavuutta, jonka avulla tila saadaan muutettua uuteen tarkoitukseen sopivaksi jonkinasteisia rakennustöitä tekemällä sekä monikäyttöisyyttä, jossa tila sopeutuu useisiin tarkoituksiin sellaisenaan esimerkiksi kalustemuutoksien avulla.
Kaupungistuminen, väestörakenteen muutos ja jakamistalous ovat nopeimmin kasvavia megatrendejä, jotka ohjaavat markkinoita. Kestävän rakentamisen toteuttamista ohjataan myös uusilla ja yhä tiukemmilla säädöksillä. Kaikki nämä korostavat muuntojoustavuuden tärkeyttä (ks. kuva 1).
Keskeinen tekijä kiinteistöjen resurssituhlauksen vähentämisessä ovat todellisten käyttöasteiden olennainen kohottaminen ja rakennusten pidemmän käyttöiän takaaminen. Aina kun uuden rakentamisen tarve pienenee tai isojen rakennusteknisten korjausten määrä vähenee, säästyy resursseja ja päästöt pienenevät. Kiinteistöjen monikäyttöisyyden avulla voidaan saavuttaa korkeita käyttöasteita ja samalla vähentää uudisrakentamista ja liikkumisen tarpeita.
Kuva 1. Muuntojoustavuus ja sitä edistäviä kehityssuuntia ja muutosvoimia kestävässä rakentamisessa. Muutosvoimista monet aiheutuvat ilmastonmuutoksesta.
Pienimmät käyttöasteet koskevat toimistokiinteistöjä, mutta mitä käyttöasteen nostaminen voisi tarkoittaa asuinrakennusten kohdalla? Miten muunneltavuutta ja monikäyttöisyyttä voi lisätä kodeissa? Voisiko esimerkiksi perheen kodin kasvattaa pienin rakennusteknisin muutoksin kolmiosta neliöksi perheen kasvaessa? Hyötyisikö henkilö korttelisovelluksesta, jolla voisi vuokrata viihtyisää saunaosastoa ja vierashuonetta omasta kotitalosta?
Tarja Häkkinen selvitti teoreettisella tarkastelulla muuntojoustavuuden periaatteita ja vaikutuksia sekä kokosi yhdessä Paula Ala-Kotilan kanssa muuntojoustavuuden käytäntöjä ja kokemuksia asiantuntijahaastattelujen pohjalta. Tulokset on koottu Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n uuteen julkaisuun Monikäyttöisyys ja muunneltavuus kestävässä rakentamisessa, joka esittelee havainnollisesti muuntojoustavuuden taloudellisia, sosiaalisia ja ympäristönäkökohtia työn ja asumisen murroksessa. Se tarjoaa monipuolisen tilannekatsauksen, edelläkävijämäisiä esimerkkejä sekä kehitysehdotuksia rakentamis- ja kiinteistöalojen toimijoille sekä julkiselle päätöksenteolle.
Selvityksen pohjalta voidaan todeta, että tällä hetkellä etenkin pääkaupunkiseudulla lisätilatarpeita paikataan rakentamalla uutta toimitilaa, jolle rakentamisen ohjaus ei vielä aseta tiukkoja muuntojoustavuuden vaatimuksia. Kiinteistökonseptien suunnittelusta puuttuu tällä hetkellä elinkaariajattelu.
Tulevaisuudessa täytyy keskittyä rakentamisen ohjaamiseen, konseptien selvitys- ja kehitystyöhön sekä toimivien liiketoimintamallien pohdintaan. Kun konseptit kehittyvät, laahaako lainsäädäntö perässä vai toisinpäin?
Mikäli muuntojoustavuudella kyetään välttämään uuden rakennuksen rakentaminen, ollaan kestävän rakentamisen ytimessä. Rakentamaton neliö todellakin on ympäristöystävällisin neliö.
Teksti: Paula Ala-Kotila
Lue lisää: Häkkinen, Tarja ja Ala-Kotila, Paula: Monikäyttöisyys ja muunneltavuus kestävässä rakentamisessa. VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 363 https://doi.org/10.32040/2242-122X.2019.T363
Suora linkki sähköiseen julkaisuun:
https://www.vtt.fi/inf/pdf/technology/2019/T363.pdf
Selvitys tehtiin osana VTT:n vetämää Asumisen Tulevaisuus (ASTU)-T&K-hanketta:
https://www.vtt.fi/medialle/uutiset/asukaskeskeiset_asumisen_ratkaisut
Rakennustekniikka on RIL ry:n julkaisema lehti.
Suosituimmat
Teknisten alojen korkeakoulutettujen, kiinteistö- ja rakentamisalalla RILiläisten etunenäs...
Tätä kaikkea on tulevaisuuden rakentaja
Työpäivien täyttyessä sälästä ja pirstaleisista tehtäväkokonaisuuksista, korostuu itsensä ...