Naisverkoston sparrarit esittelyssä: Elina Väistö

pe syysk. 20 15:33:00 2024

RILin Naisverkosto on käynnistetty vuonna 2018. Verkoston tavoitteena löytää konkreettisia keinoja naisten uramahdollisuuksien edistämiseksi ja parantaa naisten johtamis- ja asiantuntijavalmiuksia.

Haluamme esitellä Naisverkoston sparrarit ja tuoda näkyväksi myös muiden rakennetun ympäristön alan naisten tarinoita. Ensimmäisenä esittelyvuorossa on Elina Väistö, joka toimii Sitowisellä Kaupunki ja liikenne-toimialan johtajana.

Missä ja mitä opiskelit?

Olen opiskellut vuosituhannen alkuvuosina Otaniemessä, silloisessa Teknillisessä Korkeakoulussa eli nykyisessä Aalto-yliopistossa, pääaineenani liikennetekniikka. Olen valmistunut rakennustekniikan diplomi-insinööriksi vuonna 2005.

Miksi valitsit alan?

Alavalintani konkretisoitui opiskeluajan opintojen ja ekskursioiden kautta. Rakennusala on konkreettinen keino vaikuttaa tulevaisuuden elinympäristöön.

Oletko suorittanut täydennyskoulutuksia ja/tai kuinka olet muuten kehittänyt itseäsi?

Koen, että työelämä jo itsessään on jatkuvaa oppimista toimintaympäristön ja teknologian kehittyessä. Omalla urallani etenkin allianssihankkeet ovat kehittäneet omaa ajattelu- ja johtamistapaani konkreettisimmin.

Työelämän oppien ohessa olen vuosien saatossa syventänyt näkemystäni muun muassa rakennetun ympäristön asiantuntijana esimerkiksi suorittamalla Aalto-yliopiston liikennejärjestelmätyö-koulutusohjelman sekä RILin infrahankkeiden projektipäällikkö -koulutuksen.

Viime vuosina olen puolestaan laajentanut johtamisen näkökulmaa mm. suorittamalla AaltoJOKO- johtamiskoulutuksen ja Hyväksytty hallituksen jäsen (HHJ) -tutkinnon.

Missä olet työskennellyt ja missä rooleissa?

Olen työskennellyt yli 20 vuotta - eli lähes koko urani Sitowisellä. Opiskeluaikoina ennätin aistia rakennetun ympäristön alaa myös Espoon kaupungin, Tiehallinnon Uudenmaan tiepiirin (nykyinen Uudenmaan ely-keskus) ja Rakennusteollisuuden parissa.

Aloittaessani Sitowisessä työskentelin nuorempana suunnittelijana liikennesuunnittelun parissa. Kokemuksen karttuessa erikoistuin liikennejärjestelmätason suunnitteluun eli useiden kulkumuotojen huomiointiin laajemman alueen suunnittelussa mm. vaikutustarkasteluiden näkökulmasta.

Viimeisimmät vuodet olen toiminut kaupunkiratikkahankkeiden allianssien johtoryhmän jäsenenä (Raide-Jokeri, Kruunusillat allianssi ja juuri käynnistyvässä Vantaan ratikka-allianssi). Organisaation sisäisissä tehtävissä olen työskennellyt esihenkilönä 16 vuoden ajan ja toimialajohtajana lähes seitsemän vuoden ajan.

Mitkä ovat olleet urasi tärkeimpiä käännekohtia?

Eräänlaisena urani käännekohtana voisi pitää Raide-Jokeri allianssihankkeen tarjousvaihetta vuonna 2017, ja siitä seurannutta jatkumoa työskennellä allianssiprojektien parissa.

Mitkä ovat olleet urasi vaikeampia päätöksiä?

Ne liittyvät henkilöstöjohtamisen päätöksiin, joissa olen myötäelänyt päätösten vaikutuksia myös omalla tunnetasolla. Esimerkiksi erilaiset neuvottelutilanteet on kuitenkin onneksi pystytty läpikäymään toisia arvostavassa ja rakentavassa ilmapiirissä.

Mitä teet vapaa-ajalla?

Koska työpäivän puitteissa tulee oltua pääsääntöisesti sisätiloissa, tykkään vapaalla liikkua ulkona. Kesällä käyn usein maauimalassa tai järvessä uimassa, suppailen ja lenkkeilen. Talvisaikaan esimerkiksi laskettelen. 

Mitä kirjaa, leffaa, taide-elämystä, lajikokeilua tms. suosittelet?

Olen äänikirjojen suurkuluttaja. Kuuntelen kirjoja niin työmatkojen yhteydessä kuin vapaalla ulkoilun lomassa. Kuuntelen paljon elämänkertoja ja itsensä johtamisen oppaita. Kun töissä on kiireellisempää, tykkään vapaalla "paeta" romaanien lumoavaan maailmaan. Viimeisimpänä olen kuunnellut esimerkiksi Carol S. Dweckin kirjan "Mindset, menestymisen psykologia" ja Moa Herngrenin romaanin "Ruotsalainen avioero". 

Mitä neuvoja antaisit opiskelijoille / uransa alussa oleville?

Älkää odottako valmiita vastauksia, vaan olkaa uteliaita, selvittäkää ja kysykää aktiivisesti! Nykyisen teknologiakehityksen virtauksessa valmiita vastauksia ei välttämättä edes löydy - sinä voit olla se, joka keksii tätä alaa eteenpäin vievän ratkaisun.

En kuitenkaan usko, että kukaan meistä ratkaisee asioita yksin itse. Sen sijaan altistumalla keskustelulle kahvipöydissä tai alan seminaareissa saa huomaamattaan laajennettua omaakin ajattelutapaa.

Miten kannustaisit naisia alalla?

Arvostakaa omaa osaamistanne ja näkökulmianne. Jokainen työyhteisö, projektiryhmä tai yrityksen johtoryhmä tarvitsee monimuotoisuutta eli asioiden tarkastelua eri katsantokannoista. En esimerkiksi itse koe, että sukupuoleni vuoksi minun pitäisi olla jotakin mieltä asioista, vaan nostan asioita yhteiseen keskusteluun oman kokemuspohjani kautta. Arvostan yhtä lailla muiden esille nostamia näkökulmia. Meistä jokaisen näkemykset ovat yhtä arvokkaita.

Kenen naisen haluaisit esiteltäväksi täällä RILin Naisverkoston somenostoissa?

Rambollin toimitusjohtaja Maija Jokelan. Ensimmäiset muistijälkeni Maijasta ovat jo Otaniemen ajoilta. Vuosien saatossa tiemme ovat kohdanneet mm. tapahtuminen ja Naisverkoston tilaisuuksien parissa. Maijan urakehitys on konkretisoinut, että rakennusalalla ei ole ns. naisten lasikattoja.



Takaisin edelliselle sivulle

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: