Henkilöjutut

Aktiivinen edelläkävijä

ti syysk. 26 12:48:00 2017

Diplomi-insinööri Saku Viita-aho ei kuulu tuppisuihin suomalaisiin. Hän kertoo mielipiteensä selkeästi ja ajatuksissa on positiivinen kaiku. Elämänasenteeseen sisältyy aurinkoinen lähestymistapa niin ihmisiin kuin asioihinkin. Kiinteistö- ja rakennusalan kehittäminen on yksi hänen intohimoistaan – tässä yksi syy, miksi RIL-Nuorten johtoryhmät pääkaupunkiseudulta, Pirkanmaalta ja Oulun seudulta valitsivat juuri Viita-ahon Vuoden 2016 nuoreksi RILiläiseksi.

Hän täyttää tunnustuksen muutkin kriteerit; valmistumisesta on aikaa vain muutama vuosi, ja aktiivinen ote näkyy ja kuuluu – edistäen rakennusalan diplomi-insinöörien ammattitaidon arvostusta. Työelämän lisäksi Viita-ahon asenne heijastelee positiivisesti vaikuttamistyöhön eri järjestöissä.

Otaniemen rakennusosastolta vuonna 2012 valmistunut Viita-aho sanoo nauttivansa kaiken kattavasta sosiaalisuudesta. Nykyinen työ Viasys VDC Oy:n asiakaspäällikkönä tukee tätä piirrettä: työnkuvaan sisältyy myyntiä ja markkinointia.

”Olen tekemisissä prosessien kehityksen kanssa, etenkin digitaalisuuden yhdistämistä yritysten strategioihin tulee mietittyä aika paljon. Yksinäinen puurtaminen suunnittelutoimistossa ei ole minun juttuni – olen kokenut mitä se on, vaikka onneksi suunnittelutyökin on muuttumassa.”

Todellisuudessa työpaikkoja on kaksi: päivätyönsä ohella Viita-aho valmentaa perheyritystään, ORA Yhtiöt Oy Talotekniikkaa kehittymään.

”Kyseessä on linjasaneeraukseen ja korjausrakentamiseen keskittynyt yritys, jossa työskentelee myös äitini. Tavoitteenamme on, että yrityksestä tulee maailman paras omalla sektorillaan. Yritys on perustettu vuonna 2005 ja olen ollut mukana sekä toiminnassa että seurannut asioita sivusta alusta alkaen. Ensimmäisen kesätyökosketukseni otin rakennusalaan vuonna 2003 ORA Yhtiöitä edeltävässä yrityksessä.”

Töiden ohella Viita-aho suorittaa MBA-tutkintoaan Aallossa, Aalto EE:ssä (Aalto University, Executive Education). Opinnoista on takana kaksi kolmannesta – paperit olisi tarkoitus saada ulos ensi syksynä.

Aallossa rakennusalan nuori asiantuntija opiskeli rakentamistaloutta ja sivuaineenaan kiinteistöjohtamista ja -taloutta. Pakollisiin opintoihin kuului rakennusmekaniikka. Viita-aho tosin sanoo, että syvä mekaaninen osaaminen ei ole hänelle sydämen asia, vaikka erittäin opettavaista olikin. Omin osaaminen ja intohimo löytyvät johtamisesta ja taloudesta. Diplomityönsä hän teki Sweco PM:lle allianssin aikatauluvaikutuksista.

”Silloinen Sweco PM:n, nykyään A-Insinöörien toimitusjohtajana työskentelevä Jyrki Keinänen sai minut kiinnostumaan Swecosta. Osallistuin muun muassa Sellon ylläpitotöihin ja Pasilan virastokeskuksen korjaushankkeeseen sekä Lastensairaalan hankesuunnitteluvaiheeseen. Sen jälkeen oli hyvä hypätä katsomaan alaa vahvemmin digitaalisuuden vinkkelistä.”
 

Liikesalaisuuksista suurin osa turhia

Viita-aho sanoo, että avoimuus ei ole kääntynyt elämässä ainakaan vielä itseä vastaan. Samaa hän toivoisi koko alalle:

”Suurin osa liikesalaisuuksista pitäisi heittää roskakoppaan. Kun heittää provosoivasti, 90 prosenttia yritysten kertomatta jättämistä asioista ei ole oikeasti liikesalaisuuksia. Se, mitä saa ja ei saa kertoa kilpailijoille, lamaannuttaa alan kehittymistä. Samalla marmatetaan, että kilpailukyky ei ole kasvanut. Kuitenkin samanaikaisesti moni taho keksii samantapaisia juttuja. Jos yritykset oikeasti kehittäisivät asioita enemmän yhdessä, rakennusalan tehokkuus kasvaisi huimasti – esimerkiksi monia prosesseja voitaisiin kehittää yhteispelillä.”

Hän mainitsee esimerkkinä Venäjällä toimivat tai sinne pyrkivät suomalaisyritykset.

”Sen sijaan, että kilpaillaan hiekkalaatikolla (Suomessa) verissäpäin, niin voitaisiin kehittää yhdessä maailman parhaita rakennusyrityksiä ja voittaa keikkoja ylivertaisuudella esimerkiksi itänaapurissa. Ja tottakai myös Suomessa tapahtuva kilpailu kehittää ja kilpailua pitää olla.”

Sysäyksen avoimempaan yrityskulttuuriin Viita-aho sai Yhdysvaltoihin vuonna 2012 suuntautuneelta Lean-matkaltaan.

”Lean-yhteisö on hyvä aloite avoimuuteen – harppauksia hyvään suuntaan onkin tapahtunut osin tämän johdosta alan merkittävien yritysten kesken”, Viita-aho huomauttaa.

Hän on tutkinut allianssia useammassa koulutyössään, ja uskoo sen voimaan. Pelottavasti alalle on hänen mielestään alkanut syntyä myös erikoisia, allianssia muistuttavia virityksiä.

”Jos tilaaja virittää sopimusta liikaa omaan suuntaansa jättämällä sopimuksen pohjalle vanhoja sopimusmalleja, homma voi mennä pahasti pipariksi. Riskinä tässä sekavassa sopimusrakenteessa, jossa sekä kannetaan vastuuta yhteisesti että jaetaan vastuita perinteisesti on, että allianssin maine ryvettyy turhaan.”

Viita-ahon mielestä Fira on paras suomalainen esimerkki siitä, kuinka rakennusalan mainetta kasvatetaan rennolla ja avoimella meiningillä.

”Siitä kertoo osaltaan myös yrityksen toimisto keinuineen, värikkäine toimistoineen ja start-up-ympäristöineen. KIRA-alan pitäisi ottaa enemmänkin oppia muilta aloilta, muun muassa IT-maailmasta; siitä, kuinka sen alan yritykset johtavat hankkeita. Rakennusalallahan monia projekteja vedetään edelleen pöytäkirjojen ja muistioiden avulla, vaikka tiedonvaihdolle olisi lukemattomia vaihtoehtoja.”
 

Alan monimuotoisuutta kunnioitettava

30-vuotias Viita-aho ihmettelee päivän trendiä, jossa kokemusta ja iäkkäämpiä aliarvostetaan etenkin rekrytointitilanteissa. Nopeammin muuttuva maailma tarvitsee vahvempaa erilaisuutta niin iän kuin sukupuolenkin suhteen. Hänen mielestään monimuotoisuuden arvo olisi ymmärrettävä ja toimittava sen mukaan.

”Ja myös toisinpäin: kuunnelkaa kokeneemmat nyt ihmeessä henkilöitä, joilla on enemmän aikaa perehtyä esimerkiksi Google-analytiikkaan tai muihin vastaaviin aiheisiin. Nuorilla on todella paljon annettavaa muuttuvassa maailmassa!”

Työnohjauksessakin on rakennusalalla Viita-ahon mukaan mieletön kehityspotentiaali.

”Virtuaalimaailman mahdollisuuksia on syytä opetella, vaikka eivät ne työkalut alaa pelasta, vaan asenne. Rakennusalalle räätälöityä omaa työkalua ei tähän tarkoitukseen ole vielä edes oman tietämykseni mukaan olemassa. Rakennuttajakonsultit olisivat fiksuja luodessaan sellaisen yhdessä.”

Viita-aho painottaa, että alalla kuluu todella paljon aikaa tiedon hakemiseen. Sekin kannattaisi sijoittaa yritysten kehittämiseen, eikä jäädä odottelemaan täydellisiä ratkaisuja.

”Osa rakennusalan toimijoista ei näe edelläkävijyyden arvoa. Osa kehitysjutuista menee aina roskakoriin. Samalla ei nähdä, että yrityksen kyky ottaa vastaan uutta ja kokeilla on kasvanut – seuraajien omaksumisnopeus tulee olemaan aina kokeilijoita hitaampaa.”

Vuoden nuori RILiläinen kiittelee itse kokeneempiaan, jotka ovat johdattaneet syvemmälle alan koukeroihin. Aiemmin mainitsemansa Jyrki Keinäsen hän sanoo olleen yksi parhaista esimiehistä, jolta sai oppia Lean-ajattelusta ja allianssista – asioita ei katsottu knoppitietoutena, vaan niitä peilattiin maalaisjärjen läpi.

”Haluan nostaa esille myös kaksi muuta konkaria. Nykyisin yrittäjänä toimivaan, ennen RYM Oy:n toimitusjohtajana työskennelleeseen Ari Ahoseen tutustuin RILin mentorointiohjelmassa. Hän oli loistava mentori, jonka lisäksi me myös ystävystyimme. Saan myös paljon irti keskusteluista HOASin toimitusjohtaja Matti Tarhion kanssa. Tunnen lisäksi todella monia loistavia nuoria, joilta olen saanut paljon hienoja ajatuksia.”
 

Aktiivisuutta joka sektorilla

Viita-aho on omistanut kuusi iltaa viikossa erilaisille harrastuksille, kuten tennikselle, golfille, padelille, sulkapallolle, salibandylle kakkosdivarissa ja Nuorkauppakamaritoiminnalle.  Yhdessä vaimonsa kanssa hän viettää leffailtoja, matkailee ja nauttii hyvistä ravintoloista.

”Matkailu avartaa – Uusi-Seelanti ja Japani olivat todella upeita paikkoja. Pidän paljon myös suurkaupungeista, kuten Roomasta ja Barcelonasta”, hiljattain Espanjan lomalta palannut Viita-aho sanoo.

Hän oli vuonna 2010 myös vaihdossa Indonesiassa ja suosittelee vaihtokokemusta ehdottomasti kaikille. Yhdysvalloissa Viita-aho vietti kolme kuukautta vaimon matkassa haistelemassa paikallisia tuulia.

Nuorkauppakamaritoiminta on hänelle uusi tuttavuus: ”On kiinnostavaa nähdä erilaisia järjestöjä.” Kokemusta Viita-aholla on niin RILin toiminnasta kuin ammattiainekerhoista ja kiltatoiminnasta Otaniemessä.

”Toteutimme esimerkiksi Rakentamistalouden kerho ROPOssa aikoinaan 50 000 euron hankkeen ja RIL-Nuorissa toimiessani käynnistimme opiskelijoiden ja yritysten yhteisen Gaalaillan, joka oli tänä vuonna uusien järjestäjien käsissä suurempi ja kauniimpi kuin koskaan. Ehkä ylpein olen
RILin Mentorointiohjelmasta, jonka polkaisimme käyntiin yhdessä Matti Tarhion ja RILin Teemu Vehmaskosken kanssa.”

Vuoden nuori RILiläinen suhtautuu kaikkeen tekemiseensä intohimoisesti. Hän sitoutuu tärkeiksi katsomiinsa asioihin erittäin vahvasti ja haluaa osoittaa, että rakennusala on valmis muutokseen. Ei huomenna, vaan jo tänään. 

 

Saku Viita-ahon teesit alan kehittämiseksi

Suurin osa liikesalaisuuksista joutaa roskakoriin.
Rakennusalan kilpailukyky ylös yhteiskehittämisen avulla ja rakennusalan tehokkuus nousuun.

Rakennusalalla on työnohjauksessa mieletön kehityspotentiaali.
Alalla täytyy opetella virtuaalimaailman mahdollisuuksia. Huom. työkalut eivät pelasta, asenne pelastaa!
Esimerkiksi rakennuttaja/rakennuttajakonsultti, joka ottaa nopeimmin vastaan uuden tehokkaamman tavan johtaa tehtäviä, ansaitsee kilpailuetua.

Yhteistyöstä tulee vielä kova juttu.
Yhteistyömuotojen (allianssin) mainetta ei kannata pilata tekemällä vain tilaajalle edullisia virityksiä.

Tiedonhallintaan täytyy keskittyä.
Googlemainen tiedonhakutapa (metatietopohjaisuus) voittaa myös yritysmaailmassa kansiosählingin ja säästää aikaa todella paljon.

Nopeammin muuttuva maailma tarvitsee vahvempaa erilaisuutta niin iän kuin sukupuolenkin suhteen.

 

Vuoden nuori RILiläinen -tunnustus

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL jakoi tunnustuksen Finnbuild-messujen yhteydessä, FinnBuild Awards Partyssa.

RIL haluaa nostaa tunnustuksella esiin nuoria osaajia ja vaikuttajia, jotka toimivat aktiivisesti omassa ammattijärjestössään ja koko alan positiivisina keulakuvina.

Valinnan tekivät RIL-Nuorten johtoryhmät pääkaupunkiseudulta, Pirkanmaalta ja Oulun seudulta.

 

Teksti: Henriikka Hellström
Kuva: Katri Lehtola ja Jori Heinonen



Takaisin edelliselle sivulle

RILin uusi varapuheenjohtaja Juha Valtari: ”Vetovoima syntyy...

30 vuoden kokemuksella tuore varapuheenjohtaja nostaa kiinteistö- ja rakennusalan tärkeimm...

Suomen Siltasuunnittelun viennin tulevaisuus on valoisa

Pekka Pulkkinen pokkasi Sillanrakennuksen erikoispalkinnon