Naisverkoston sparrarit esittelyssä: Marita Jokinen

RILin Naisverkosto on käynnistetty vuonna 2018. Verkoston tavoitteena on löytää konkreettisia keinoja naisten uramahdollisuuksien edistämiseksi ja parantaa naisten johtamis- ja asiantuntijavalmiuksia.

Haluamme esitellä Naisverkoston sparrarit ja tuoda näkyväksi myös muiden rakennetun ympäristön alan naisten tarinat. Nyt esittelyvuorossa on viides sparrari Marita Jokinen, joka työskentelee projektipäällikkönä RAPP Valvontakonsultit Oy:ssä. 

Urapolkusi lyhyesti?

Valmistuessani 1995 rakentaminen oli vielä laman kourissa ja vastavalmistuneille ei ollut töitä. Sain onnekkaasti suunnittelijan paikan kotikulmilta Laitilasta. Urani ensimmäiset vuodet toimin rakennesuunnittelijana. Suunnittelin teräsbetoni- ja jännebetonirakenteita sekä puurakenteita muutamissa eri yrityksissä. Konstruktöörin saappaista siirryin Hämeen ammattikorkeakouluun HAMKiin ensin lehtoriksi ja myöhemmin rakennustekniikan koulutusohjelmien koulutusvastaavaksi. HAMKista vaihdoin Rakennus-, LVI- ja kiinteistöalan henkilöpätevyyspalvelu FISE Oy:n toimitusjohtajaksi. Veri veti takaisin lähemmäs projekteja ja Rambollin rakennetekniikan johtajaroolien kautta nykyiseen projektipäällikön rooliin RAPP Valvontakonsultit Oy:seen.

Missä ja mitä opiskelit?

Opiskelin Tampereen teknillisessä korkeakoulussa pääaineenani talonrakennustekniikka. Valmistuin vuonna 1995.

Oletko tehnyt täydennyskoulutuksia tai kuinka olet muuten kehittänyt itseäsi?

Poikkitieteellinen uuden oppiminen on ollut minulle tärkeää koko urani ajan. Opiskelin opettajan pedagogiset opinnot Helsingin yliopistossa ja samalla luin cum laudet matematiikasta ja kemiasta. Viime vuosina olen opiskellut johtamista ja kasvattanut ymmärrystäni ihmisen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Viimeisin aluevaltaukseni on tulevaisuudentutkimuksen opinnot Turun yliopistossa.

Miksi valitsit alan?

Matemaattiset aineet olivat vahvuuteni koulussa ja jokin matemaattinen ala tuntui luontevalta valinnalta. Abivuonna teimme kotipaikkakunnaltani Eurasta excursion Tampereelle yliopistoon ja teknilliseen korkeakouluun. TTKK:lla oli tietokoneita ja rakennustekniikan laitos sijaitsi kampuksen uudemmissa rakennuksissa. Ne riittivät houkuttimiksi.

Missä olet työskennellyt?

Olen työskennellyt useassa rakennesuunnittelutoimistossa, ammattikorkeakoulussa (HAMK), henkilöpätevyyspalvelu FISE Oy:ssä ja nyt rakennuttajatehtävissä RAPP Valvontakonsulteilla.

Ja missä rooleissa?

Rooleja on ollut monia ja muutamia mainitakseni listalta löytyy tiimiläinen, kollega, opettaja, mentori, coach, esihenkilö, tiimin vetäjä, johtaja. Kaikkien roolien yhteinen nimittäjä on upeat ihmiset. Työn merkityksellisyyden ja saavutusten taustalla on aina ollut joukko erilaisia, ajattelevia ja sparraavia kanssaihmisiä. Työhön on kuulunut myös erimielisyyksiä ja konflikteja, mutta näen ne rikkautena. Erilaisia mielipiteitä arvostavassa avoimessa, rehellisessä ja luottamuksellisessa ilmapiirissä se on ollut eteenpäin vievä voima.

Mitkä ovat olleet urasi tärkeimpiä käännekohtia?

Iso päätös oli siirtyminen suunnittelijasta opettajaksi. Opettaminen oli todella palkitsevaa, koska sain päivittäin kohdata niin nuoria kuin myös vanhempia tiedonjanoisia opiskelijoita. Erityisesti muistan ryhmähengen ja hedelmälliset keskustelut.

Johtajaurani alkoi HAMKissa. Kun silloinen koulutusohjelman johtaja jäi eläkkeelle, jatkoin hänen työtään. Opettaminen liittyi keskeisesti suunnittelijoiden ja työnjohtajien pätevyyksiin ja siirtyminen FISEen oli luontevaa.

Saattaa olla, että elän juuri nyt merkittävää käännekohtaa urallani, kun ympyrä sulkeutuu palatessani hands-on projekteihin. 

Mitkä ovat olleet urasi vaikeampia päätöksiä?

Ihmisten tulevaisuuteen liittyvät päätökset ovat olleet vaikeimpia.

Mitä neuvoja antaisit opiskelijoille / uransa alussa oleville?

Ajat ovat juuri nyt kovat, mutta kohta alalla riittää tekemistä ihan kaikille. Tiimiläisten erilaiset taustat ja kiinnostuksen kohteet ovat valttia projektien moninaisuuden kasvaessa. Itsensä johtamisen ja tiimityötaidot korostuvat kokeillessamme rohkeasti uudenmuotoisia yhteistoimintamalleja.

Miten kannustaisit naisia alalla?

Kannustaisin toimimaan omien arvojen mukaisesti ja antamaan tilaa erilaisille näkökulmille. Ratkaisuja pulmiin ei tarvitse eikä pidä etsiä yksin. Timantit hioutuvat vuorovaikutuksessa, joissa on läsnä inhimillinen lämpö. Nelson Mandelan sanoin “I like friends who have independent minds because they tend to make you see problems from all angles.”

Kenen naisen haluaisit esiteltäväksi täällä RILin Naisverkoston somenostoissa? Miksi?

Haluaisin esiteltäväksi AFRYn yksikönpäällikön Virpi Sandströmin. Virpi on rautainen korjausrakentamisen ammattilainen ja sanavalmis alamme edistäjä. Virpi on mahtava keskustelija ja tiimipelaaja.

Mitä teet vapaa-ajalla?

Kesät kuluvat Porvoon saaristossa lähellä Pellinkiä. Harrastan kaikenlaista urheilua, mutta viime vuosina golffista on tullut intohimoni. 

Mitä kirjaa (tai leffaa tai taidetta tai lajikokeilua tms.) suosittelet?

Lomalla on kiva lukea kevyttä dekkarikirjallisuutta. Viimeksi olen lukenut Satu Rämön Islantiin sijoittuvan Hildur-kirjasarjan. Arto Pietikäisen ja Riikka Pasasen “Joustava mieli urheilussa” on erittäin selkeä konkreettisia harjoituksia sisältävä opas läsnäoloon hektisessä ja kilpailullisessa nykymaailmassa.Tämä kirja sopii myös tiimityö- ja johtamistaitojen kehittämiseen.  



Takaisin edelliselle sivulle