Kolumnit

Miksi Lean?

Pekka Petäjäniemi
Hankintajohtaja, Väylävirasto
Kuva: Väylävirasto


Kesäkuun alussa järjestettiin 12. kerran Lean-konferenssi Suomen Lean Construction Instituten eli LCI Finland ry:n ja RILin yhteistyönä. Oli hienoa huomata, että uudenlainen tapa ajatella rakentamista koskettaa vuosi vuodelta yhä useampaa. Ensimmäisessä vuoden 2011 Lean-seminaarissa oli 80 osallistujaa, ja nyt kuulolla ja keskustelemassa oli jo yli 430 itsensä ja yrityksensä kehittämisestä kiinnostunutta.

Erityisen ilahduttavaa on, että huolimatta koko rakennusalan vaikeasta suhdannetilanteesta yrityksissä ymmärretään mahdollisuus investoida osaamiseen, johon meidän Lean-filosofiamme antaa erinomaiset eväät!

Perinteisesti insinöörit ovat keskittyneet tekniikkaan, jonka osaaminen on luonnollisesti kaiken rakentamisen perusta. Viime vuosina on onneksi kiinnitetty entistä enemmän huomiota myös siihen, miten koko rakentamisen prosessia kehitetään suunnittelusta alkaen sekä mikä merkitys on tavalla tehdä hankintoja ja siihen liittyen toteuttamisen aikaista yhteistyötä.

Leanin toiminta-ajatus pyrkii asiakasarvon maksimointiin parantamalla jatkuvasti prosessien tehokkuutta ja siten myös tuottavuutta. Lean-ajattelussa huomio keskitetään asiakkaalle tuotettavaan arvoon sen sijaan, että jokaisella projektin osapuolella on omat ja mahdollisesti ristiriitaiset tavoitteensa.

Tämä toteutetaan tavallista laajemmalla yhteistyöllä ja vahvalla integraatiolla. Näin asiakas saa parhaan vastineen rahalleen ja kaikki projektin osapuolet hyötyvät, kun energiaa ei mene ristiriitaisten intressien sovitteluun.

Siirtyminen leanin mukaiseen toimintaan ei käy hetkessä, vaan edellyttää asioiden jatkuvaa kyseenalaistamista ja parantamista. Pohjimmiltaan lean-ajattelun kokonaisvaltainen toteuttaminen edellyttää vahvaa kulttuurin muutosta, johon liittyy kiinteästi jatkuva parantaminen. Filosofiamme taustalta löytyy nöyrää asennetta, avoimuutta ja jokaisen työpanoksen kunnioitusta.

Lean ymmärretään valitettavan usein joukoksi työkaluja, mikä aiheuttaa luonnollista vastarintaa tyyliin: tässäkö taas jokin ohimenevä ”-ismi”? Näillä työkaluilla kuitenkin mahdollistetaan projektin eri vaiheiden ja osapuolten integrointi sekä kaikkien osapuolten aikainen osallistaminen. Osallistamisella tavoitellaan sekä projektin teknisen lopputuotteen että sen tuotantosysteemin yhdenaikaista suunnittelua.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että työkalut yksin eivät tuo parasta lopputulosta, vaan perustalla on aina lean-filosofian ymmärtäminen – ennen kaikkea ”respect for people”.

Tästä syystä tämän vuoden iso ponnistuksemme tulee olemaan syksyllä alkava, lean-valmiudet antava peruskoulutus netissä. Olisi mahtavaa, jos kaikki rakennusalalla työskentelevät suorittaisivat tällaisen kurssin. Jos edes osa koulutukseen osallistuvista alkaa oikeasti ajattelemaan, miten lean soveltuu omaan tekemiseen, olemme ottamassa aimo harppauksen kohti yhteistä tavoitettamme – rakennusalan tuottavuuden merkittävää parantamista!



Takaisin edelliselle sivulle

Energiapositiiviset yhteisöt Euroopan kartalle

Viisi vuotta, satoja kokeiluja, lukemattomia oivalluksia energiapositiivisten ratkaisujen ...

Kolumni: Ryhti-järjestelmän kumppanitestaukset käynnistetty

Rakennetun ympäristön tietojärjestelmä, Ryhti, avautuu tänä vuonna vaiheittain.