Alan nuori osaaja

Alan nuori osaaja - Sari Koskelo

Teksti: Jenni Ahola

Alan nuori osaaja
Sari Koskelo
Ikä: 35
Koti: Oulussa, kotona puoliso ja kolme lasta
Valmistunut: Oulun yliopistosta diplomi-insinööriksi vuonna 2017


Oululainen Sari Koskelo on saanut ensi kertaa tuntumaa rakennustyömaahan jo yläasteikäisenä.

”Isä on kirvesmies ja pääsin hänen mukanaan työmaille kesäisin siivoilemaan ja pihahommiin. Pääsihän siinä tutustumaan alan arkeen, vaikken tietenkään silloin ajatellut, että päätyisin itse vielä alalle.”

Koskelo kertoo olleensa aina kallellaan tekniikkaan ja matemaattisiin aineisiin, ja saaneen erityisesti isoisältään kannustusta opiskella pitkälle. Insinööriopintoihin hakeutuminen ei kuitenkaan ollut itsestään selvä valinta.

”En tiedä kenellä lukioikäisellä suunnitelmat olisivat vielä niin selkeät. Hain kaverin suosituksesta opiskelemaan tuotantotaloutta, mutta en päässyt sinne vielä ensimmäisellä kerralla. Menin sen sijaan opiskelemaan matematiikkaa, mutta aika pian selvisi, etteivät luonnontieteet ole kuitenkaan se oma juttu.”
 

Poikkeuksellista opiskelijaelämää

Toisella yrittämällä paikka tuotantotalouden koulutusohjelmaan Oulun yliopistoon aukeni. Opiskelupaikan varmistuttua Koskelo vietti kuitenkin vielä yhden vuoden tiiviisti kotona – keskittyen esikoislapsensa hoitamiseen.

”Omat opiskeluvuodet olivat aika poikkeuksellisia, sain esikoisen jälkeen vielä kaksi lasta ennen valmistumista. Arki oli tiukkaa organisointia, jotta sain opintoja suunnitellusti edistettyä.”

Vaikka opinnot itsessään etenivät hyvin, jäi Koskelolta pakostakin väliin kaikki muu opintoihin liittyvä vapaa-ajan toiminta. Koskelo sanoo vasta jälkikäteen kunnolla ymmärtäneensä opiskeluelämän tarjoamat mahdollisuudet esimerkiksi verkostojen luomisessa.

”Elämä on kuitenkin mennyt kuten on mennyt, eikä kannata surkutella, jos jotain on jäänyt väliin. Näen omassa polussani paljon hyviäkin puolia, nuorena oli ehkä enemmän energiaa pikkulapsiarjen pyörittämiseen. Onneksi olen pystynyt kasvattamaan verkostoja laajasti opiskelun jälkeen.”
 

Diplomityö suuntaa ohjaamassa

Myös yliopisto tarjosi osaltaan tukea perhe-elämän yhdistämisessä opintoihin. Koskelon kandivaiheessa yliopistolla suorittama harjoittelu oli monia muita työpaikkoja helpommin yhdistettävissä lapsiarkeen.

Yliopistolta Koskelo sattui löytämään myös itseään erityisesti kiinnostavan diplomiaiheen. Jälkikäteen Koskelo sanoo työn valinnan määritelleen hänen kohdallaan merkittävästi koko työuran suuntaa.

”Minua kiinnostivat vielä opintojen loppuvaiheessakin monet eri aiheet. Olin viimeisen kesän ennen valmistumista logistiikkapuolella töissä, ja olisin saanut sieltäkin halutessani aiheen lopputyöhön.”  

Muiden mahdollisten aiheiden sijaan Koskelo kiinnostui Big room -käytäntöjä rakennusalalla käsittelevästä työstä. Työ oli toimeksianto osana silloista Oulun yliopiston ja Lapin yliopiston yhteistutkimushanketta, jossa käsiteltiin erilaisia rakennusalan yhteistoiminnallisuuden muotoja.

”Yhteistoiminnallisuutta oli jossain määrin sivuttu aiemmissa opinnoissa, mutta työtä tehdessä piti aluksi kunnolla tutustua kaikkiin perusasioihin: siihen, mitä rakennushankkeen läpivienti tarkoittaa.”


Yhdessä onnistuminen palkitsevinta

Koskelo tutustui useaan rakennusalan yritykseen, mikä poiki myös työtarjouksia valmistumisen jälkeen. Erityisesti Koskeloa kiinnostivat työmahdollisuudet prosessin aikana tutuksi tulleella Visonilla.

Nyt Koskelo on työskennellyt Visonilla jo yli kuuden vuoden ajan.

”Olen ihan alusta alkaen päässyt täällä mukaan hienoihin juttuihin! Minuun on luotettu ja vastuut ovat kasvaneet luontevasti, joten uusia haasteita ei ole ehtinyt kaivata. Toki omallakin tekemisellä on ollut merkitystä – minulla on ollut oikeasti intoa kehittää asioita eteenpäin.”

Koskelo kertoo pitävänsä projektityön vaihtelevuudesta, joka tekee hänen mielestään työstä mielenkiintoista ja sitouttaa työhön. Eniten hän kertoo nauttivansa työssään onnistuneesta yhteistyöstä.

”Ehdottomasti parasta on se, että yhdessä onnistutaan. En kaipaa ansioita niinkään itselleni vaan tiimille.”

Viime vuosien projekteista Koskelolle merkittävin ollut Laakson yhteissairaalan allianssi, jossa Koskelo on työskennellyt kehitystehtävissä. Hän on viime kesästä lähtien toiminut myös Visonin Oulun aluejohtajan roolissa.

"On hienoa olla asemassa, jossa pystyy sparrailemaan ja tukemaan etenkin nuorempia. Sitä kokee itsekin onnistuneensa, kun nuori saa kerättyä rohkeutta ja kasvaa vastuunottoon." 


Monenlaisia reittejä rakennusalalle

Koskelo kertoo olevansa aktiiviliikkuja, nauttivansa erityisesti talvisin hiihdosta ja kesäisin pyöräilystä, sekä pelailleensa myös viime vuosina esimerkiksi jääkiekkoa.

”Urheilu on itselleni henkireikä, todella tärkeää niin fyysisen kuin henkisen hyvinvoinnin kannalta.”

Selvästi työstään innostuva ja myös kunnianhimoiseksi itseään kuvaileva Koskelo sanoo työn imun olevan välillä melko kova – on hyvä, että perhe luonnollisesti rajoittaa jossain määrin työntekoa.

”Vaikka työillat joskus toki voivat venyä, niin lähtökohtaisesti illat ja viikonloput olen vapaalla, jolloin tasapaino arjessa onneksi säilyy.”

Nykyisiä teekkareita Koskelo kehottaa aktiivisesti ja monipuolisesti hakeutumaan erilaisiin työtehtäviin, jotta omanlaiset tehtävät työelämässä löytyvät.

”Itsehän olen tullut rakennusalalle ilman varsinaista alan koulutusta, joten olen hyvä esimerkki siitä, ettei tiettyyn työtehtävään tarvitse päätyä vain tietynlaisen reitin kautta. Aina kannattaa siis kysellä rohkeasti uusista työmahdollisuuksista!”



Takaisin edelliselle sivulle

Alan nuori osaaja - Sonja Laasonen

Nuori osaaja erikoistuu purettavuuteen suunnittelussa

Alan nuori osaaja - Eero Saleva

Menestynyt kilpaurheilija kasvattaa asiantuntijuuttaan rakennusfysiikan osaamisalueella