ROTI 2023 -hankejohtajan kirjoitus päättää blogien sarjan - mitä seuraavaksi?
Rakennetun omaisuuden tila koskettaa meitä kaikkia. Sen myös pitäisi kiinnostaa meitä kaikkia. Vietämmehän rakennetussa ympäristössä, tai jo pelkästään rakennuksissa 2/3 vuorokaudesta. Tästä kuluu arviolta kahdeksan tuntia työntekoon ja kahdeksan tuntia nukkumiseen. Lisäksi syömme ja harrastamme liikuntaakin usein sisätiloissa. Näin ollen suurin osa päivästä kuluu siis sisällä rakennuksissa. Tässä kohdassa jopa kaltaiseni insinööri alkaa pohtia, pitäisikö sittenkin viettää enemmän aikaa ulkona. Ja ulkonakin liikumme yleensä edelleen rakennetussa ympäristössä.
Suurin mielenkiinto kohdistuu vuodesta toiseen ROTI-raportissa esitettyyn, eri rakennetun ympäristön sektoreita kuvaavaan kehitykseen sekä erilaisiin lukuihin, riippumatta niiden suunnasta kohti parempaa tai huonompaa. Toki raportin koostajaorganisaationa olisi mukavampi raportoida positiivista aiheista.
Vuoden 2023 raportti keskittyi ehdotuksiin, joilla tilannetta rakennetun ympäristön eri sektoreilla saataisiin parannettua. Positiivisia nostoja olivat muun muassa julkisissa rakennuksissa tehdyt hometalkoot, jotka näkyivät selvästi julkisten rakennusten kuntotasossa. Koulut ja päiväkodit ovat paremmassa kunnossa kuin pitkään aikaan. Havaittavissa oli myös runsaasti aihioita kestävän kehityksen toimenpiteiden synnyttämälle menestykselle.
ROTIssa raportoidut luvut ovat tärkeitä, ja niitä voi tarkoituksella verrata aikaisempien raporttien lukuihin. ROTIssa on tuotu Suomeen myös uusia mittareita, kuten korjausvelan käsite. Siinä on tehty myös vertailua muihin pohjoismaihin esimerkiksi infran osalta.
Raportissa annettiin viidellä eri osa-alueella selkeitä suosituksia toimenpiteistä, joiden avulla alan kehitystä saataisiin ohjattua oikeaan suuntaan. Raporttia on tarkoituksella viety pelkästä raportoinnista toimenpide-ehdotuksia antavaksi.
Raportin pituus on tarkoituksella rajoitettu nykyiseen pituuteensa, joten se ROTI onkin siksi hyvin tiiviiksi puristettu paketti. Pituuden kasvattaminen kolminkertaiseksi tekisi kirjoittamisesta helpompaa, mutta lukijalle olennaisen löytäminen olisi paljon nykyistä haastavampaa. Näissä blogiteksteissä ROTI-hankkeessa mukana olleet ammattilaiset ovat avanneet laajasti raportin taustoja ja laajentaneet informaatiota runsaasti.
ROTI 2025-hanke käynnistyy pian
Syksyllä 2024 valmisteltava ROTI 2025 -raportti tuo taas uutta ajateltavaa. ROTI on tarkoituksella haluttu pitää koko alaa edustavana ja paneelien ammattilaiset ovat edustaneet laajasti koko alaa.
Paikalleen ei saa jäädä. Varmaa on, että ROTI kehittyy jatkossakin tarpeiden mukaisesti. Jotta ROTI pysyy kehityksen kärjessä, on paneeleihin osallistuvien ammattilaisten edustettava jatkossakin maamme parhaimmistoa.
Puuttuuko joukostamme joku ammattilaisryhmä, joka pystyisi laajentamaan paneelien asiantuntemusta ja siten kehitettyä niitä entistäkin paremmaksi? ROTIn käyttämät ammattilaiset eivät ole suljettu ryhmä. Mukaan on otettu kaikki asiasta kiinnostuneet, joilla on ollut annettavaa ja substanssia. Raportin kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että näkemykset edustavat laajasti koko kiinteistö- ja rakentamisalaa, eivätkä ne ole painottuneet yksittäiseen suuntaan.
Olisiko ensi kerralla kenties terveydenhuollon rakennuksien tila ja toimenpide-ehdotukset niihin liittyen yksi potentiaalinen painopistealue? Kaikilla hyvinvointialueilla on edessä päätöksiä kiinteistökantaa koskien ja päätökset olisi hyvä perustaa ammattilaisten yhteisiin suosituksiin. Rakennuskohtaisiin suosituksiin ei ROTI-raportissa toki mennä, mutta suosituksia voidaan sen sijaan antaa toimintamalleista.
Kiitos kaikille, jotka ovat joko hyödyntäneet ROTIa kuluneen vuoden aikana tai ovat sitä hyödyntämässä tulevan vuoden aikana. Kiitos myös erityisesti kaikille reilulle sadalle ROTI 2023-hankkeeseen ammattitaitoaan luovuttaneelle ammattilaiselle.
Otamme kiitollisuudella vastaan kaikki kehitysideat, joita ROTI on lukijoissa tai sidosryhmissä herättänyt. Niitä voi lähettää minulle alla olevaan osoitteeseen:
janne.tahtikunnas@ril.fi
*************
ROTI 2023 kokoaa yli 100 asiantuntijan näkemykset Suomen rakennetun omaisuuden tilasta ja sen kehitystarpeista. Seuraa meitä verkossa!
www.roti.fi
www.roti.fi/blogit
Janne Tähtikunnas
ROTI 2023 -hankejohtaja
Toimitusjohtaja, RIL
Kuva: RIL / Mirkku Merimaa
Blogit
- ROTI-raportin hyöty kasvu-uralla
- Vastavalmistuneista pidettävä kiinni
- Liikenneinvestoinneilla kilpailukykyä ja hyvinvointia
- Luontokato uhkaa rakentamista
- Parempaa kaupunkivihreää yhteistyöllä
- Lineaaritaloudesta kiertotalouteen
- Rakennetun vihreän kunnossapito kunniaan!
- Kierrätyksestä uudelleenkäyttöön, jätteestä tuotteeksi?
- Vesi- ja viemäriverkostojen saneeraus kohdistettava oikein
- Toteutunut teko on vaikuttava teko
- Systeemisen muutoksen rakennusainekset
- Päästösuunnittelu osaksi kaikkia infrahankkeita
- Jatkuva kehitys on menestymisen elinehto
- Hyvä elinympäristö osaavien tekijöiden työn tulos
- Taide vahvistaa paikan identiteettiä
- Kestävyyssiirtymän massaliike puuttuu
- Systeemistä muutosta ei voi välttää
- Pientalojen energialoikka etenee
- Uudistumista kohti vastuullisuutta!
- Sisustusarkkitehdin äRRäpäät
- Mistä osaajia osaajapulaan?
- Rakennettu ympäristö tarjoaa päättäjille kasvun mahdollisuuksia
- Osaajakartoitus osoittaa: arkkitehtipula uhkaa taloutta
- Vihreät arvot todeksi yhdessä oppimisen kautta
- Laadukas suunnittelu kunnioittaa käyttäjiä
- Sähkötön nyky-yhteiskunta on mahdottomuus
- Maassa maan tavalla – kielikylpyä suomalaisittain
- Liikenneverkot - Suomen tulevaisuuden avaintekijä
- Rusinat pullasta?
- ROTI 2023: Paukkuja uudistumiseen ja resursseihin
- Renovation Wave suomalaisittain
- Digitalisaatio mahdollistaa laadukkaan opetuksen ja koulutusyhteistyön
- Asumisen vapaus ja valinnan mahdollisuudet
- Tulevaisuuden kestävää kaupunkia suunnitellaan ja rakennetaan nyt
- Yhtiömallilla yli kuntarajojen
- Kehitys osaamisen varassa
- Hyvä suunnittelu luo arvoa rakennetulle omaisuudelle
- Onko asumisviihtyvyys laskussa?
- Elävöittävä toimisto vai kuolettava etätyö?
- Ajan kerrostumien äärellä
- Korjausvelan kasvun pysäyttäminen nostaa palvelutasoa
- Smart City – isäntä vai renki?
- Tampereella taide on osa raitiotietä
- Restaurointiprojekti vaatii luovuutta ja historian kunnioitusta
- Onnistunut taide rakennetussa ympäristössä?
- Kumppanuudella parempaa rakennettua ympäristöä
- Yhdyskuntatekniikka positiivisesti näkyväksi
- Tulevaisuuden visioiminen luovien menetelmien avulla helpompaa
- Suomeen tarvitaan pitkäjänteistä infran omaisuudenhallinnan politiikkaa
- Julkinen tila saa olla arkkitehtuuriltaan näyttävä